Mogherini: A bevándorlás „életbevágóan fontos” az Európai Unió számára

2018. június 18. 18:27

Az Európai Unió számára „életbevágóan fontos” a migráció, mert egyes ágazatok csak így működhetnek Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerint.

A bevándorlás „életbevágóan fontos” az Európai Unió számára, mivel vannak olyan ágazatok, amelyek ennek hiányában máról holnapra nem működnének tovább – jelentette ki Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn Brüsszelben. Mogherini szerint ezért nincs szó arról, hogy teljesen leállítsák az Afrikából érkező migrációt.

Az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerint „elsőbbséget élvez az emberkereskedelem és a mögötte álló bűnszervezetek elleni küzdelem”. Mogherini a nap folyamán a száhel-övezetbeli Burkina Faso, Mali, Mauritánia, Niger és Csád külügyminisztereivel találkozott. A Szaharától délre húzódó mintegy 7000 kilométer hosszú és 800 kilométer széles Száhel-övezet jelenleg olyan térség, amely terroristáknak, embercsempészeknek és más bűnözőknek nyújt viszonylagos biztonságot. A világszervezet szerint ráadásul 2012 óta nem látott éhínség fenyeget a régióban. Maliban, Burkina Fasóban, Mauritániában, Szenegálban, Nigerben és Csádban hozzávetőleg hatmillió ember nem jut elegendő élelmiszerhez. Az akut alultápláltság 1,6 millió kisgyermek életét veszélyezteti.

A nemzetközi közösség februárban 414 millió euróra emelte a Száhel-övezet országainak szánt támogatást, amelyből Burkina Faso, Mali, Mauritánia, Niger és Csád által felállítandó 5000 fős katonai erőt hoznának létre a terrorizmus és az embercsempészek megfékezésére. Mogherini akkor elmondta: Európa reméli, hogy a katonai erő létrejöttének támogatása eredményesen járul hozzá a régió biztonságának és gazdasági helyzetének javításához, amely fékezni fogja a migrációs áramlást, valamint megakadályozza, hogy az övezet ugródeszkaként szolgáljon az Európát fenyegető dzsihadista támadók számára.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131234

Ajánljuk még a témában