Semmi diktatórikus nincs a lengyel bírósági reformban

2018. június 13. 13:27

Pawel Dobrowolski-Matthew Tyrmand
American Conservative

A nemzetközi közvéleménynek beadták, hogy Lengyelországban veszélyben van a demokrácia. Teljes mértékben egyetértünk – de véleményünk szerint éppenséggel ez a veszély a bíróságoktól származik.

„Az ellenőrizhetetlen hatalom definíció szerint diktatúra. És pont ez az a mód, ahogy a lengyel bírósági rendszer működött 1989-től kezdve. A bírákat bírák veszik fel a bíróságokra. Aztán bírák emelik magasabb pozíciókba a bírákat a bírósági rendszerben. És elméletileg a bírák ellenőrzik más bírák tévedéseit, vonják őket felelősségre. Sajnos azonban elég lassan reagáltak a köztük felmerülő orrupciós ügyekre, nagyokra és kisebbekre egyaránt. Igaz, hogy a nagyméretű és nyilvánvaló korrupció eltűnőben volt a bírák körében, és ma viszonylag ritka, legalábbis a posztkommunista időszakkal összevetve – de még mindig nem teljesen sikerült megtisztítani tőle a lengyel bírósági rendszert. (…)

A lengyel Legfelsőbb Bíróság akadályozta a saját átláthatóságát és évekig elutasította az információs szabadságra alapozott kérelmeket, amelyek nyilvánosságot kértek azokkal a szerződésekkel kapcsolatban, amelyek egy cégnél monopolizálták a testület ítéleteinek közzétételét. Ugyancsak elutasította a hasonló kérelmeket, amelyek a bírák számára az adófizetők pénzén kiállított bankkártyáikkal állt költségekre vonatkozott. Még rosszabb, hogy semmi nem történt annak a Legfelsőbb Bíróság ama bírájának az ügyében, aki tanácsokat adott egy barátjának, hogy miként fogalmazzon kérelmeket a bíróság felé egy aktuális ügyben. A testület nemrég határozott úgy egy bolti lopáson kapott bíró ügyében, hogy a talártól való megfosztása túl súlyos büntetés, és inkább egy kétéves pénzbüntetést rótt ki rá. Hagyjuk ezt leülepedni: A lengyel Legfelsőbb Bíróság rendben valónak találta, hogy egy bolti lopáson kapott bíró a bírósági testület tagja maradjon. 

A nemzetközi közvéleménynek beadták, hogy Lengyelországban veszélyben van a demokrácia. Teljes mértékben egyetértünk – de véleményünk szerint éppenséggel ez a veszély a bíróságoktól származik, mivel elutasítják a rendrakást a házuk tájékán. Egyes honfitársaink másképp vélekednek. Úgy gondolják, az a legjobb, ha a dolgokat hagyjuk, ahogy vannak, mert nem bíznak a mostani kormány politikusaiban. Mi egy politikusban sem bízunk, de azt hiszünk abban, hogy Lengyelországnak hatékony és megbízható bíróságokra van szüksége, a korrupció és hatástalanság pedig csak még magasabb bizalmatlansághoz vezet velük szemben.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/130990

Ajánljuk még a témában