Ismét meghosszabbítja Macedónia a migrációs válsághelyzetet

2018. május 17. 08:24

Az év végéig meghosszabbítják a migrációs válsághelyzetet a balkáni országban.

Az év végéig meghosszabbítja a migrációs válsághelyzetet az északi és a déli határszakaszon Macedónia, a biztonsági szervek szerint ugyanis a migrációs nyomás bármelyik pillanatban felerősödhet. A szkopjei parlament védelmi és biztonsági bizottsága szerdán fogadta el az erről szóló javaslatot, amely várhatóan néhány napon belül a képviselők elé kerül.

A macedón parlament honlapján olvasható dokumentum szerint a bizottság azt javasolja, hogy további fél évvel, azaz december 31-ig hosszabbítsák meg a válsághelyzetet Macedónia déli és északi határövezetében. Válsághelyzetet először 2015 augusztusában rendeltek el, amikor a nyugat-balkáni országba naponta tízezrével érkeztek az illegális bevándorlók.

A hosszabbítás lehetővé teszi, hogy a rendőrség és a katonaság hatékonyabban és gyorsabban lépjen fel a görög-macedón határ „legforgalmasabb” részein. Oliver Szpaszovszki belügyminiszter kijelentette, az utóbbi néhány hónapban megnőtt az illegális határátlépési kísérletek száma. A macedón válságkezelési központ vezetője szerint pedig azért van szükség a válsághelyzet meghosszabbítására, mert a katonaság csak akkor tud azonnal reagálni, ha válsághelyzet van. „Nemcsak Macedónia, hanem az Európai Unió határait is védjük” – tette hozzá Agron Buxhaku.
A macedón határokon a helyi rendőrök és katonák mellett mintegy száz külföldi rendőr teljesít szolgálatot.

(MTI)

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/129773