Merkel: Tovább kell erősíteni a Frontexet

2018. május 16. 13:24

Az EU határ-és partvédelmi szervezetének erősítését pártolja Angela Merkel német kancellár.

Tovább kell erősíteni az EU határ-, és partvédelmi szervezetét (Frontex) – jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag). A 2018-as költségvetés általános vitájában elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a transzatlanti kapcsolatoknak továbbra is kiemelkedő a jelentőségük, és ki kell bírniuk az olyan nézeteltéréseket, amilyen az iráni atomprogramról kötött megállapodás körül kialakult.   

Nyomás alatt

Azonban ez a vita is jelzi, hogy nyomás alá került a többoldalú, multilaterális együttműködés rendszere a nemzetközi politikában, ezért az EU-nak „az eddiginél határozottabban a kezébe kell vennie sorsa irányítását”, és „európai válaszokat” kell adni a kihívásokra. Ezért helyes, hogy az EU szorosabbra fűzi a tagállamok védelmi együttműködését, és közös menekültügyi rendszeren dolgozik – tette hozzá a kancellár. Kiemelte, hogy a migráció kérdése „még évekig, akár évtizedekig" foglalkoztatja majd a közösséget. Aláhúzta, hogy az egyik legfőbb feladat a Frontex további erősítése és felszerelése, mert „600 frontexes rendőrrel nem lehet megvédeni a külső határt”. Viszont „azt is tudjuk, hogy a bezárkózás önmagában nem segít, ha nem küzdünk a menekülés és az üldöztetés okainak felszámolásáért”,  ezért közös, „európai erőfeszítéssel” meg kell újítani a nemzetközi fejlesztési együttműködés politikáját, legfőképpen Afrika támogatása érdekében – mondta Angela Merkel.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke kiemelte, hogy „drámai hiány” mutatkozik a nemzetközi humanitárius szervezetek költségvetésében, a gazdasági fejlődést szolgáló programok pedig nem mindig hatékonyak. Mint mondta, a „klasszikus fejlesztési segélyezés önmagában nem elég, a magántőkéből finanszírozott, hosszú távú beruházásokat kell ösztönözni.

Ellenzéki vélemény

A legnagyobb ellenzéki párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) vezérszónoka, Alice Weidel kiemelte, hogy a német kormány eltitkolja az államháztartás valódi helyzetét megmutató adatokat, és kétségbe vonta, hogy az államháztartás egyensúlyban van. A CDU-tól és bajor testvérpártjától, a Keresztényszociális Uniótól (CSU) jobbra álló párt társ-frakcióvezetője hozzátette, hogy az AfD álláspontja szerint a kormány korlátlan lehetőséget biztosít a muszlim vallású emberek bevándorlásának, és ezzel veszélyezteti a németek jólétét. Mint mondta, a kormány tevékenysége miatt Németország a „képzetlenek bevándorlóországa és a magasan képzettek kivándorlóországa”. Hozzátette, hogy „burkásokkal, fejkendős kisasszonyokkal, eltartott késes férfiakkal és egyéb semmirekellőkkel nem lehet biztosítani jólétünket, a gazdasági növekedést, és mindenekelőtt a szociális államot”.

Az ugyancsak ellenzéki Zöldek egyik társ-frakcióvezetőjét, Anton Hofreitert megszólítva azt mondta, „vajon ki fizeti majd az ön nyugdíját, netán a bevándorolt töröknémetjei, ezt nem gondolhajta komolyan”. Az AfD-frakcióján kívül valamennyi képviselőcsoportban hangos nemtetszéssel fogadott beszédét Milos Zeman cseh államfő szavaival zárta, amelyek szerint aki olyan országban él, ahol megbüntetik a horgászjegy nélkül horgászókat, az érvényes útlevél nélkül elkövetett illegális határátlépésért viszont nem jár büntetés, az „teljes joggal mondhatja, hogy ezt az országot idióták kormányozzák”. Wolfgang Schäuble Bundestag-elnök, a CDU politikusa rendreutasította az AfD vezérszónokát. Hangsúlyozta, hogy Alice Weidel minden nőt diszkriminál, aki fejkendőt visel.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/129724