Fájhat az EU feje?

Keményen nekimenne az eurokratáknak az új olasz kormány

2018. május 16. 20:03

Luigi Di Maio és Matteo Salvini a pénzügyi területen és a migrációs krízis kezelésében is szembemenne az EU-s állásponttal – az új olasz kormány komoly fejfájást okozhat az uniós elit számára.

Több területen is nekimenne az EU-nak a formálódó olasz kormánykoalíció két résztvevője, a centrista Öt Csillag Mozgalom, és a jobboldali Liga – írja a BBC a Huffington Post olasz kiadása által kiszivárogtatott dokumentum alapján.

A pár napja készült, 39 oldalas tervezetről a két párt vezetője úgy nyilatkozott, hogy az már nem naprakész, és a leendő koalícióra nézve nem jelent semmit. Ugyanakkor a részleteket nem tagadták, ez pedig sokat elmondhat az új olasz kormány elképzeléseiről.

Az új kormány a migráció kérdéskörében, és a pénzügyekben is szembeszegülne az Unióval. A kezdetleges tervek szerint például követelnék az Európai Központi Bank által 250 millió euró értékben felvásárolt kötvények eltörlését, ezzel pedig az államadósságnak mennének neki – Olaszország adósságállománya jelenleg az éves GDP 130%-án áll, mely a második legmagasabb érték az eurozónában. Ezen felül újratárgyalnák az uniós szerződéseket – például a Stabilitási és Növekedési Paktum feltételeit –, valamint Olaszország uniós befizetéseit is megvizsgálnák. A két párt szót ejtett egy esetleges alapjövedelem bevezetéséről, és egy alacsonyabb, 15 százalékos adókulcs bevezetéséről is az alacsonyabb- és közepes fizetéssel bírók számára.

Szó esett a migrációról is, melyről azt mondták, a jelenlegi helyzet Olaszország számára „tarthatatlan”. Tervezik az Oroszország elleni uniós szankciók eltörlésének követelését is, a BBC szerint ugyanis mindkét párt barátságosan nyilatkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökről.

A jobboldali Liga vezetője, Matteo Salvini emellett azzal támadta az Európai Uniót, hogy az „elfogadhatatlanul beavatkozik” az olasz kormánykoalíciós tárgyalásokba. Az Öt Csillag Mozgalom részéről Luigi Di Maio azt nyilatkozta, „folyamatos támadásokkal nézünk szembe a senki által nem választott eurokraták részéről”.

Di Maio ezzel a Financial Times nemrégiben megjelentetett cikkére is utalt, mely a „Róma kitárja kapuit a modern barbárok előtt” címet viseli. A lap arra figyelmeztetett: „az 1957-es Római Szerződés óta ez a legszokatlanabb és legtapasztalatlanabb kormány egy nyugat-európai demokráciában”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/129750