Brüsszelezés

2018. május 1. 18:04

Sebes György
Népszava

A határokon belül győztes hadvezér most Brüsszelben igyekszik megmutatni, mennyire erős.

„A határokon belül győztes hadvezér most Brüsszelben igyekszik megmutatni, mennyire erős. Joggal érezheti, hogy bejött a számítása. Éppen az unió és az azt (részben?) kézben tartó gonosz milliárdos elleni kampány hozott neki újra kétharmadot. Mégsem biztos, hogy a saját pártcsaládja, az Európai Néppárt vezetőinél teendő látogatása diadalmenet lesz.

A hivatalos közlemény persze egy átlagos protokolláris utat sejtet. Orbán Viktor viszonozza Manfred Weber frakcióvezető márciusi budapesti vizitjét, szó lesz aktuális uniós kérdésekről, természetesen a határok és az európai emberek megvédéséről, valamint a hazai belpolitika témáiról. Havasi Bertalan sajtófőnök azt sugallja tehát, hogy nem is érdemes odafigyelni, olyan lesz ez a tárgyalás, amilyenből tizenkettő egy tucat. Ez pedig már önmagában is erősíti a gyanút, hogy igazuk lehet azoknak a sajtóértesüléseknek, továbbá brüsszeli hangoknak, miszerint a győztes hadvezér mégis kínos út elé néz.

Nem kétséges persze, hogy csak az irigyek, meg Magyarország ellenségei igyekeznek kisebbíteni a diadal jelentőségét. Fájdalom, még saját pártcsaládjában is lehetnek ilyenek. Akik például aggódva figyelik az illiberális demokrácia építését. Vagy az intézményrendszer fideszes átalakítását. Netán az alapvető szabadságjogok korlátozását és a jogállam semmibevételét, esetleg az egyetemi önállóság eltiprását. Még az is lehet, hogy megelégelték az évek óta tartó EU-ellenes kampányt. Meg a kettős beszédet, hogy bár Orbán az unió védelmezőjének tünteti fel magát, közben a maga elképzeléseit igyekszik ráerőltetni.

Éppenséggel lenne miről beszélgetni. Meglehet, a diadalmenet helyett felelősségrevonás, vagy legalábbis kellemetlen vita zajlik majd. Hivatalos - magyar – forrásból azonban ezt aligha tudjuk meg.

Legfeljebb a mosolyok nem lesznek egészen őszinték.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/128967