Szerencsés véletlen

Műanyagot lebontó enzimet alkottak

2018. április 17. 09:39

Véletlenül felfedeztek egy baktériumot, ami megeszi a műanyagot, majd fejleszteni kezdték.

Kutatók felfedeztek egy enzimet, ami képes a műanyag lebontására – közölte a Guardian. Mint írják: a történelmi áttörést egy véletlennek köszönhetjük.

A történet hátterében az áll, hogy 2016-ban találtak egy olyan természetesen kifejlődött baktériumot Japán egy szeméttelepén, ami képes volt a műanyag lebontására. Ezt a baktériumot laboratóriumi körülmények között kezdték vizsgálni, így találtak rá az említett, műanyagot bontó enzimre. Az enzim szerkezetét vizsgálva arra törekedtek, hogy a bomlási folyamatokat gyorsítsák. 

„Döbbenetes volt, amikor kiderült, hogy még fejleszteni is tudjuk” – nyilatkozta az anyagról Prof John McGeehan, a University of Portsmouth professzora, a kutatás vezetője. Hozzátette: „ez egy valódi és nagyszerű felfedezés”.

A kutatás fontossága nehezen vitatható: ezzel az enzimmel ugyanis csupán napok kérdése lebontani a műanyagot, míg óceánjainknak ez évszázadokba telik. A kutatócsoport jövőbeni tervei szerint az anyagot sikerülhet úgy fejleszteni, hogy képes legyen a műanyagot eredeti összetevőkre bontani, ezzel pedig teljes újrahasznosítását biztosítani.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/128276