Szerb miniszterelnök: Nem lesz kormányalakítás, amíg nem rendeződik a koszovói helyzet

2018. március 31. 11:00

Hétfőn a koszovói hatóságok letartóztatták, majd kiutasították az országból a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetőjét. Ana Brnabić szerb kormányfő szerint addig nem lesz kormányátalakítás, amíg nem rendeződik a feszült helyzet.

Nem lesz kormányátalakítás Szerbiában mindaddig, amíg nem rendeződik a helyzet Koszovóban – jelentette ki Ana Brnabić miniszterelnök.

A kormányátalakítás kérdésével mintegy két hete kezdtek el foglalkozni a szerbiai újságok. Akkor a miniszterelnök azt mondta, hogy a kormány nem tud csapatként működni, így pedig nem tud eredményeket felmutatni, ezért át kell alakítani, de szükség esetén akár ő maga is lemond. A főként az Aleksandar Vučić által vezetett Szerb Haladó Párt (SNS), valamint koalíciós partnere, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) tagjaiból álló kormányt a párton kívüli Ana Brnabić vezeti tavaly június óta. Akkor mondott le ugyanis a kormányfői tisztségről Aleksandar Vučić, hogy átvehesse az államfői funkciót. 

A belgrádi lapok szerint egy lehetséges kormányátalakítás alkalmával várhatóan lecserélik az építésügyi, a gazdasági, a munkaügyi, a művelődési, az egészségügyi, a környezetvédelmi, a mezőgazdasági, a sportügyi és a pénzügyminisztert is. A kormányátalakítás azonban egyelőre késlekedik, mert a miniszterelnök szerint most sokkal fontosabb, hogy rendeződjön a Belgrád és Pristina közötti helyzet. 

Hétfőn a koszovói hatóságok letartóztatták, majd kiutasították Koszovóból Marko Djuricot, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetőjét. Ezután a szerb kisebbségi képviselők kiléptek a koszovói kormányból. A helyzet azóta sem rendeződött, beszámolók szerint a feszültség továbbra is tapintható a szerbek és az albánok között. Aleksandar Vučić szerb államfő korábban kijelentette: kivezényelhette volna a szerb katonaságot a koszovói határra, de inkább a békés megoldást választotta. 

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, továbbra is déli tartományának tekinti a túlnyomó többségében albánok lakta területet.

A hétvégi sajtóban megjelent ellenzéki kommentárok szerint a koszovói támadást maga Aleksandar Vučić rendelte el, hogy elterelje a figyelmet a szerb belpolitikai gondokról, például éppen a kormánytagok közötti feszültségekről vagy arról, hogy a belgrádi önkormányzati választás után majdnem egy hónappal még mindig nem lehet tudni, ki lesz a szerb főváros új, a Szerb Haladó Párthoz tartozó polgármestere. Olyan elképzelés is napvilágot látott, amely szerint a szerb és a koszovói államfő közösen készítette elő Marko Djuric letartóztatását, hogy erre, illetve a kialakult helyzetre hivatkozva a két fél kiléphessen a Belgrád és Pristina között 2013-ban megkezdett brüsszeli párbeszédből, és egyik fél számára se legyen az európai uniós tagság feltétele a kapcsolat rendezése.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/127343

Ajánljuk még a témában