Sztálint és Hitlert emlegeti a Fidesz ellen a Jobbikot támogató zsidó vezető

2018. március 30. 13:18

Veszprémy László Bernát
Mandiner
Orbán Viktor Hitler, Lázár János is Hitler, a Jobbik meg Sztálin. Ilyen értelemben nyilatkozott Erdélyi Miklós, a Mazsihisz hódmezővásárhelyi hitközségének vezetője. Sok magyar zsidó láthatóan nem ért vele egyet, és a Mazsihisz is elhatárolódott, igaz, két egymásnak ellentmondó nyilatkozatban. Erdélyit most az ördöggel való összefogás elméletéről és gyakorlatáról kérdeztük.

Erdélyi Miklós, a hódmezővásárhelyi zsidó hitközség elnöke még március 26-án kavart nagy port nyilatkozatával, mely szerint a Jobbik immár „nem náci párt”, és ezért helyi jelöltjük, Kiss Attila támogatására buzdított. A Mazsihisz vallási vezetése ezt követően elhatárolódott Erdélyitől – mondván, hogy a Mazsihisz alkalmazottai politikusok mellett nem, csak  „értékek mentén” politizálhatnak –, majd a világi vezetőség is nyilatkozatot adott ki, mely szerint Erdélyinek ugyan joga van véleményt formálni, ám ahhoz a Mazsihisznek semmi köze.

Erdélyi Miklós, akit telefonon értünk el, egyértelműen az utóbbit tekintette érvényesnek. Mint mondta, nem hitközsége nevében, hanem saját maga, és a „baloldali gondolkodású” emberek nevében beszélt, és „onnan semmiféle kritikát nem kaptam”. Állítása szerint hasonlóan nem kapott kritikát saját hitközségétől sem, a Mazsihisz elhatárolódó nyilatkozatai pedig nem zavarják. „Az az ő dolguk. Ez meg az én dolgom. Mindenki el fog számolni a lelkiismeretével!”

A hírt megosztó különböző zsidó orgánumok alatti véleménynyilvánítások – a zsidó közösség reakció – nem válogattak szavaikban a hír hallatára: „Sok millió zsidó forog a sírjában” – írta egy hozzászóló. „Nincs az a pénz”. Avagy: „Minden népben vannak árulók, miért pont itt ne lennének”? Illetve: „Szervilis és gerinctelen”.

Mindez azonban mérsékelten izgatja Erdélyit. „Az én véleményem kialakításában engem ez nem zavar. Én itt élek és nagyon jól tudom, ki ez a Lázár János. Lázár Jánosnál mindenki jobb”. Na de a „mindenkiben” a Jobbik is benne van? „Hogyne, a Jobbik változott az elmúlt 3-4 évben, előnyére. A demokratikus vonások erősödtek”.

A párt egyes friss vagy régebbi antiszemita megnyilvánulási ugyan zavarják a hódmezővásárhelyi zsidó hitközség elnökét, de azt is elmondta, mi zavarja ennél is inkább: „Zavar, de engem az is zavar ám, ha a miniszterelnök azt mondja március 15-i beszédében, hogy ’Fel a győzelemre’. Az is nagyon zavar ám”. Kérdésünkre, hogy ebben mi kivetni valót talál, így felelt: „Hát minek a fordítása? A ’Sieg Heil’, ’fel a győzelemre’ volt a hitleristák köszöntése”. A Sieg Heil jelentése egyébként: „Üdv, győzelem!" 

Erdélyi hasonló példával élt a Lázár elleni egységre buzdítás esetében is: „Egyetlen célom van, leváltani Lázár Jánost. Churchill példája ez: ő a legnagyobb diktátorral szövetkezett, Sztálinnal, hogy Hitlert a pokolra juttassa. Neki nem voltam skrupulusai, mert az volt a legnagyobb veszély. Ma Hódmezővásárhelyen Lázár a legnagyobb veszély”.

Azt már nem tudtuk meg, hogy ha 'Sztálin-Jobbik' a „legnagyobb diktátor", akkor a kormánypárt vajon kisebb-e, ahogy az is kérdéses, hogy a fentiek mennyire merítik ki az „értékek mentén" való politizálás fogalmát. 

 

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a rabbi egy kaftános-kipás Hodász András : lelkész , aki amatőr a politikában . Tulajdonképpen jelentéktelen csodabogár .

Egy kollégám egyszer önkritikusan megjegyezte, hogy ha egy zsidó hülye, akkor nagyon hülye.

"Sztálint és Hitlert emlegeti a Fidesz ellen a Jobbikot támogató zsidó vezető"

Sztálin és Hitler rokona a zsidó vezetőnek?

Nem is olyan régen az volt az egyik vád a Fidesz ellen, hogy titokban összekacsint a Jobbikkal. Ma az egykori vádlók ölelgetik a Jobbikot, de akár szeretkeznének is vele.

Ha erre az ismert fotóra nézel, ami elsőre beugrik, képaláírásként:
a Három gengszter.
És a hármójuk közül gengszterségben nem Sztálin az első.

A Jobbikot most is nácinak tartják, de most szükségük van rá. Az antiszemitizmus, a zsidóellenesség az eddigiek szerint soha el nem évülő, soha meg nem bocsájtható dolog, Heller mama most mégis megfogná a Jobbik kezét. Legalább is addig, amíg az érdekei úgy diktálják.

Azt kéne észrevenni a Jobbikban, hogy ha az ő szavazóbázisukat is felhasználva győz az ellenzék, az osztozkodásnál ki akarják majd őket szorítani. Gondolod, hogy Vonát, mint koalíciós partnert felvállalják? Többek között ebből is adódhat egy esetleges ellenzéki győzelem után a Gyurcsány által felvázolt káosz.

Tudjuk mi lett a vége:

40 év kommunista 'puhadiktatúra' szar sörvirslibe csomagolva.

A héten zsidó értelmiségiek pontosan erről beszéltek Bolgár műsorában, a Klubrádióban. Egy magára valamit is adó zsidó értelmiségi, kispolgár soha sem fog szavazni a náci Jobbikra. Vona, a Jobbik örökre politikai karanténban marad. A nemzet boldogulására.

A Wehrmacht tele volt zsidó és részben zsidó katonákkal. Erről írt Bryan Mark Rigg: Hitler zsidó katonái című könyvében (University Press of Kansas, 2002)

A legmagasabb rangú közülük Erhard Milch Feldmarschall (tábornagy) volt, Göring helyettese a légierőnél. A félzsidó Helmut Wilberg például szintén a Luftwaffe-nél volt tábornok.

A szerző témában második kötete (Hitler zsidó katonáinak életrajzaiból) fülszövegében azt írja: „Százötvenezerre tehető azoknak a zsidó és részben zsidó katonáknak a száma, akik a második világháború során a német véderőnél szolgáltak.”

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés