Jobbikosok segíthetik vissza Gyurcsányt a hatalomba

2018. március 18. 15:14

Morvai Krisztina
Figyelő

Ha a Jobbik tartaná azt az irányt, amelybe 2008–09-ben elindult, akkor tudna nyerni a választáson. Interjú.

„Ha már EU-s zászló, mostanában elég gyakran látni a Jobbik másokkal közös megmozdulásain. Vona Gábor nem látja ezt a folyamatot?

Mivel az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy valójában mit is jelent az európai érték kifejezés, mi igazából a brüsszeli törekvés, így a lakosság többsége továbbra is gyakorlatilag feltétel nélkül uniópárti. Az átlagválasztónak az EU-ról a pénzügyi források, az átjárható határok és hasonló, abszolút pozitív dolgok jutnak az eszébe. Bár lennék abban a helyzetben, hogy részletesebben elmagyarázhassam Vona Gábornak azt, hogy miként fonódik össze manapság a közösség egésze a tömeges bevándorlással, s mennyire elválaszthatatlan a kettő egymástól! De mivel Gáborral 2014 óta érdemben nem találkoztam és beszéltem – számos próbálkozás ellenére –, nem tudtam meggyőződni arról, mennyire van tisztában ezzel. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ki kellene lépni az unióból, de a közösség zászlajának a lengetése, illetőleg az európai értékekre való állandó hivatkozás kéz a kézben jár a tömeges migráció elfogadásával. Összességében: nem tartom helyesnek ezt az új trendet, az EU zászlaja mint szimbólum elfogadását.

Ez ugyanakkor 180 fokos fordulat a Jobbiktól. A párt politikai közössége miként viseli mindezt?

Úgy vélem, ha a Jobbik tartaná azt az irányt, amelybe 2008–09-ben elindult, akkor tudna nyerni a választáson. Most azonban, mivel 2014-ben valami oknál fogva gyökeres fordulat állt be a pártelnöknél, az a képtelen helyzet állt elő, hogy lehet, hogy visszaléptetésekkel, egyezkedésekkel, a »szavazzunk mindenhol a legesélyesebb ellenzéki jelöltre« Vona által is osztott jelszavával pontosan a jobbikosok segítik majd vissza Gyurcsány Ferencet a hatalomba.  

De Vona Gábor kijelentette, hogy nem akar Gyurcsány Ferenccel egyezkedni. Akkor miként segítené hatalomra?

A Jobbik elnöke számtalan alkalommal világossá tette, hogy az LMP-vel hajlandó lenne tárgyalni. És az utóbbi kivel egyezkedik?

Az MSZP-vel.

Igen, tehát a láncolat szépen összeér. A Jobbik tárgyal az LMP-vel, az LMP tárgyal az MSZP-vel, a szocialisták pedig Gyurcsány Ferenccel. Csak a vak nem látja, hogy egy olyan szivárványkoalíció létrehozásán dolgoznak, mellyel a DK vezetőjét segítik hatalomra, aki nemrég elismerte, hogy ha mindez megvalósul, akkor káosz következik. Emellett kivel találkozott elsőként a Vonáék által nyíltan támogatott Márki-Zay Péter? A szocialista Botka Lászlóval, aki egy uniós zászlót adott neki ajándékba.

De hogyan tudnák megvalósítani ezt az összefogást? Miként adják el ezt a választóiknak?

A béke, a szeretet és az összefogás jelszavát használják ki. A választópolgárok, akik nincsenek tisztában azzal, hogy valójában a politikai káoszra szavaznak, elmennek és leadják a voksukat egy ilyen formációra. Az Orbán-gyűlölettől elvakulva bele sem gondolnak abba, hogy mi a második lépés, miként alakítanának kormányt, milyen szörnyű helyzetbe taszítanák az országot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126724

Ajánljuk még a témában