MSZP: Helyben kell meghozni a helyi közösséget érintő döntéseket

2018. március 13. 12:10

Molnár Gyula szerint mindenhol biztosítani kell, hogy az önkormányzati minimumszolgáltatások mindenki számára hozzáférhetők legyenek.

Az MSZP elnöke szerint minden településen biztosítani kell, hogy az önkormányzati minimumszolgáltatások mindenki számára hozzáférhetők legyenek. Molnár Gyula kedden, Budapesten a Táncsics Alapítvány és a Friedrich Ebert Stiftung Merre tovább önkormányzatok? című konferenciáján úgy értékelt: egy hatalom jellegét világosan megmutatja az, hogyan viszonyul a médiához, a civil társadalomhoz vagy az állampolgárok önálló autonóm közösségéhez, az önkormányzatokhoz.

Szerinte a rendszerváltás óta eltelt 28 évben sokféle megközelítés volt, a mindenkori hatalmak különböző módon és mértékben mindig megpróbálták az önkormányzatok autonómiáját korlátozni. Hozzátette: a mostani kormány a forrásokat és a hatásköröket nézve is centralizál.

Molnár Gyula feladatként azt jelölte meg, hogy olyan önkormányzati rendszert alkossanak, amely megőrzi a rendszerváltáskori alapelvet, hogy helyben hozzák meg a helyi közösséget érintő döntéseket.

Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) Budaörs polgármestere szerint a polgári létnek az a lényege, hogy ne egy pártközpontból határozzanak meg mindent, hanem a helyben jelentkező problémákra helyben adjanak választ.

A városvezető – aki Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének árnyékkormányában az önkormányzati ügyekért felelős – azt mondta, a konszenzussal létrejött új alkotmányban „nagy betűkkel, vastagon” kell rögzíteni az önkormányzáshoz való jogot.

Úgy kell kialakítani az önkormányzati rendszert, hogy az stabil, kiszámítható legyen, hosszú távon meghatározott legyen a finanszírozása és a hatáskörei - mondta, megjegyezve: a társulásokat nem szabad kötelezővé tenni, azoknak önkéntesnek kell maradnia.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126516

Ajánljuk még a témában