Ai Weiwei: Egy vezetőváltás sem változtatja meg Kínát

2018. március 12. 11:55

A kínai művész azután szólalt meg, hogy a kínai parlament megszavazta azt az alkotmánymódosítást, amelynek értelmében eltörlik a kínai államfő hivatali idejére vonatkozó korlátozást.

Ai Weiwei kínai művész, emberi jogi aktivista szerint nincs jelentősége annak, lesz-e vezetőváltás Kínában vagy sem, a kultúra és a rendszer mindig ugyanaz marad.

Ai hétfőn beszélt erről, egy nappal azután, hogy a kínai parlament megszavazta azt az alkotmánymódosítást, amelynek értelmében eltörlik a kínai államfő hivatali idejére vonatkozó korlátozást. Az eddigi szabályozás szerint ugyanaz a személy legfeljebb kétszer öt évig viselhette az államfői tisztséget. A korlátozás eltörlésével a 2013 óta elnök Hszi Csin-ping akár élete végéig is államfő maradhat.

„Mint tudják, Kína mindig is császári állam volt. (...) Így akár lesz vezetőváltás, akár nem, a rendszer és a kultúra mindig ugyanaz marad” – mondta Ai Weiwei az ABC ausztrál nemzeti műsorszolgáltatónak Sydneyben, ahol a nemzetközi menekültválságnak szentelt installációval vesz részt a 2018. évi biennálén.

Ai Weiweit a kínai hatóságok 2011-ben őrizetbe vették, amiért nyíltan hangoztatta véleményét az emberi jogokról. Útlevelét évekre bevonták, és csak 2015 júliusában kapta vissza. A művész jelenleg egy németországi műteremben dolgozik, és a világot járja, hogy bemutassa a menekültek és bevándorlók siralmas helyzetét.

Az alkotmánymódosítás elfogadása összezúzta a kínai politikai reformokhoz fűzött halvány reményeket a liberális tudósok és aktivisták körében, akik most még nagyobb elnyomástól tartanak – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

Kína semmilyen formában nem engedélyezi a politikai ellenzékiséget, és nemrég üldöztetésnek vetett alá nagyobb állampolgári részvételre törekvő független szervezeteket. Vezető kínai hivatalnokok mindig is elvetették a nyugati típusú hatalommegosztás és a többpárti demokrácia átvételének még az esélyét is.

(MTI, nyitókép: MTI/EPA/AAP/Ben Rushton)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126439

Ajánljuk még a témában