Nem indulhat Lévai Katalin Zuglóban

2018. március 8. 16:14

A helyi választási bizottság határozata megállapítja: több íven is egyezőségeket találtak a Fidesz-KDNP, illetve a volt szocialista miniszter pártjának aláírásgyűjtő ívei között.

Nem indulhat Lévai Katalin, a Medgyessy-kormány esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli minisztere Zuglóban,  miután a helyi választási iroda elutasította a jelölt nyilvántartásba vételét – írja az Index.

Lévai még tavaly szeptemberben jeletette be, hogy Lendülettel Magyarországért néven elindítja saját politikai pártját. Lévai bejelentése után az ellenzéki térfélen sokan felháborodtak, mondván, hogy az exminiszter pártja csak megosztja az ellenzéket, és többen is kamupártnak nevezték a Lendülettel Magyarországért-ot.

Azonban Zuglóban nem fog teljesülni a baloldali pártok prognózisa, miután a helyi választási iroda csütörtökön közölte, nem vette nyilvántartásba Lévait. A határozat ellen a pártvezető három napon belül fellebbezhet.

A hivatalos indoklás szerint 27 esetben tételesen is egyezik az ajánlások sorrendje a Fidesz-KDNP jelöltje és Lévai Katalin ajánlóívei között. A határozat szerint továbbá egyes íveken teljes az egyezőség: ugyanazon sorrendben szerepelnek ugyanazok a választók. Az OEVB döntése ezután arra is utal, az aláírásgyűjtés során sérültek a választás tisztaságának megóvására, az eljárásban való önkéntes részvételre, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvek.

A határozat ezen felül arra is utal: egyes íveken az aláírások sem lehetnek eredetiek, mivel az ajánló választópolgár saját kezű aláírásának alapelve is sérült.

Lévai 505 ajánlást adott le a választási bizottságnak, és mivel 27 érvénytelen aláírást találtak, és az ajánlások száma kevesebb lett a szükséges 500-nál, ezért nem indulhat a volt szocialista miniszter. Mivel az aláírások száma már így is kevesebb volt a minimumnál, az OEVB megjegyezte: nem is folytattak további vizsgálatot az ügyben.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126278

Ajánljuk még a témában