Szexista verbális agresszió vádjával ítélt el egy férfit a brüsszeli bíróság

2018. március 7. 09:48

A férfi szexista megjegyzésekkel súlyosan megsértette a rendőrnő méltóságát.

Először ítéltek el valakit a szexista verbális agressziót tiltó törvény alapján Belgiumban: egy brüsszeli bíróság 3000 eurós bírságot szabott ki egy férfira, amiért egy rendőrnőt szidalmazott olyan módon, hogy azzal megsértette őt női méltóságában – jelentette a helyi sajtó szerdán. A Le Soir című belga napilap beszámolója szerint az elítélt verbális támadást intézett az őt a közlekedési szabályok megsértése miatt félreállító rendőrnő ellen, akit meg is fenyegetett. A bíróság megállapította, hogy a férfi a szexista megjegyzésekkel súlyosan megsértette a rendőrnő méltóságát.

„Gyakran előfordul, hogy sértegetik vagy megfenyegetik a rendfenntartókat, de az nem szokványos, hogy kifejezetten a neme miatt támadnak egy rendőrnőt” – közölte Gilles Blondeau ügyészségi szóvivő. Hozzátette, hogy az eset ideális a viszonylag új törvény „tesztelésére”, mert rendkívül egyértelmű volt a helyzet, amelynek ráadásul számos szem- és fültanúja volt.

 A 2014-ben életbe lépett jogszabály alapján pénzbírságra számíthat, aki nyilvánosan szexista, rasszista, homofób vagy más becsületsértő megjegyzést tesz valakire. A törvényt azután fogadták el, hogy bemutatták Sophie Peeters Femme de la rue (Utcanő) című dokumentumfilmjét a Brüsszel utcáin uralkodó szexizmusról, amelyben a rendező rejtett kamerával rögzítette, hogy fényes nappal miként sértegetik, zaklatják a városban az egyedül sétáló nőket.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126189

Ajánljuk még a témában