A Fidesz nem marad külső ellenség nélkül a választásokig

2018. március 7. 11:33

Dezső András
Index

A Fidesz ismét tökéletes célpontot talált: egy olyan szervezetet, aminek Magyarország is tagja, de elég távoli ahhoz, hogy nemhogy a javaslattervezeteit, a határozatait, de még a belső működését sem ismerik azok, akik nem ott dolgoznak.

„A Fidesz ismét tökéletes célpontot talált: egy olyan szervezetet, aminek Magyarország is tagja, de elég távoli ahhoz, hogy nemhogy a javaslattervezeteit, a határozatait, de még a belső működését sem ismerik azok, akik nem ott dolgoznak. Így könnyen eladható választóknak a Fidesz narratívája arról, hogy van az ENSZ, amelyik rosszat akar Magyarországnak, de a magyar kormány nem adja magát és harcolni, küzdeni fog a végsőkig. 

A valóság ennél prózaibb. A New York-i magyar ENSZ-képviselet februárban egy emberkereskedelemről szóló eseménynek volt a vendéglátója, ahol Bogyay Katalin meghatalmazott nagykövet, ENSZ-képviselő arról beszélt, mennyire fontos ebben a témában az államok közötti együttműködés, beleértve a civil társadalommal való kooperációt is. Az emberkereskedelem az egyetlen olyan terület, ami érinti a migrációt, de érdekes módon a New York-i magyar ENSZ-képviselet magát a migrációt egyáltalán nem emelte fókuszba az elmúlt években. Bár a migrációt Szijjártó Péter már 2016-tól rendszeresen szóba hozta, akárhányszor felszólalt az ENSZ közgyűlésein, a világszervezetben ténykedő magyar diplomaták nem tettek így. Más témákat, úgy mint a kisebbségi, emberi jogokat, annál inkább felvetettek. 

Ha magát a migrációs témát nézzük, akkor pedig világosan látható, hogy a magyar álláspont egyáltalán nem forradalmi, még csak nem is radikális. Orbán Viktor ezt idehaza már úgy fordította le, hogy vannak erős szövetségeseink, például Ausztria, Ausztrália vagy éppen japán. De kihagyta belőle Brüsszelt. Pedig az ENSZ-ben folyó egyeztetéseken az Európai Unió is azt kéri, hogy a világszervezet a javaslattervezetben tegyen éles különbséget menekült és migráns között.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126197

Ajánljuk még a témában