Kunhalmi nyerhet egyéniben, ha az LMP visszalép

2018. március 6. 10:48

A 15. egyéni körzetben lehet esélye az ellenzéknek, de összefogás kell a győzelemhez.

A 24.hu cikke ismerteti a Közös Ország Mozgalom felmérését a 15. egyéni választókerületről. A kutatás a Závecz Research végezte. A 15. körzet lefedi a teljes XVIII. kerületet, a 2014-es választáson a fideszes Kucsák László nyert itt, igen szűk, 56 szavazatos előnnyel az MSZP-s Kunhalmi Ágnes előtt.

Kucsák most is indul, és jelenleg 34 százalékon áll. De a népszerűsége nem kiemelkedő. Alig négy százalékponttal követi őt Kunhalmi, az LMP és a Jobbik jelöltjének pedig körülbelül fele akkora a támogatottsága, mint az előbbieknek: 14, illetve 16 százalék.

A kutatás minden lehetséges forgatókönyvvel számolt, amelyben az ellenzék esélyes a győzelemre. Ha az LMP-s Kassai Dániel javára lép vissza mindenki más, akkor a mérés szerint Kassai fej fej mellett, 50-50 százalékon állna a fideszes jelölttel. Kunhalmi győzelméhez elég lenne Kassai visszalépése, még a Jobbikra sincs szükség. A Jobbik jelöltje, Makai Tibor minden variációban alulmaradna Kucsákkal szemben.

A kutatás szerint ebben a választókörzetben minden az LMP-n múlik. Ha  Kassai nem lép vissza, akkor Kunhalmi nem tudja megverni a fideszes jelöltet.

Mi történne, ha az ellenzéki jelöltek egyedül indulnának el a Fidesszel szemben? Kunhalmi Ágnes ebben az esetben 54-46 arányban nyerne Kucsákkal szemben. A jobbikos Makai Tibor 58-42 arányban kapna ki Kucsáktól. Az LMP-s Kassai Dániel pedig,  döntetlenre végezne 50-50 százalékkal.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126126

Ajánljuk még a témában