Politikai manipuláció a Republikon kutatásaiban

2018. március 1. 16:00

Deák Dániel
Figyelő

A korábbi túlmérés és a mostani zuhanás vizionálásával csupán az a Republikon célja, hogy a kampányban a Fidesz támogatottságának visszaeséséről szóljanak a hírek.

„Ennek ellenére a korábbi irreálisan magas bázisérték miatt az SZDSZ-es utódszervezetként funkcionáló Republikon mostani »méréséről« úgy lehet beszámolni az ellenzéki sajtótermékekben a kampány kezdetén, miszerint »megroggyant« volna a Fidesz.

A Republikon mostani adata – alighanem politikai célzattal – sántít, a Fidesznek »mért« állítólagos rossz adat a legtöbb kutató szerint a párt valós, régóta változatlan támogatottsága. A korábbi túlmérés és a mostani zuhanás vizionálásával csupán az a Republikon célja, hogy a kampányban a Fidesz támogatottságának visszaeséséről szóljanak a hírek.

Nem ez az első eset, hogy a balliberális megrendelésekből élő cégnek érdekes »kutatásai« látnak napvilágot. Korábban a 888.hu képekkel alátámasztott cikkében arról számolt be, hogy a Republikon Intézet 2016. májusi »elemzésében« egymásnak ellentmondó számokat hozott nyilvánosságra. Ennél az esetnél is ugyanaz volt tapasztalható a Republikon Intézet »mérései« kapcsán, mint most. Mint akkor a 888.hu fogalmazott: nehezen hihető, hogy a Republikonnál 8 százalékot zuhant egy hónap alatt a kormánypártok támogatottsága a pártválasztók körében, miközben más közvélemény-kutató cégek már hónapok óta 40 százalék körül mérték akkoriban a Fidesz-KDNP-t.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125922

Ajánljuk még a témában