Kisebbségek kontinense

2018. február 23. 08:18
Rostás-Péter István
Maszol

A Minority SafePack polgári kezdeményezés támogatóinak száma elérte a 700 000-et.

„»A mai globalizált világban mindannyian kisebbségiek vagyunk« – szögezi le Sorin Mitu egy tavaly megjelent írásában. Majd a neves kolozsvári történész így folytatja: »Románokként Romániában többséget alkotunk, de kisebbségben vagyunk az Európai Unión belül, vagy ha Spanyolországba vagy Olaszországba emigrálunk. Románia többségében ortodox állam, de a keresztény világban az ortodoxia kisebbséget alkot, mint ahogy a kereszténység is a világvallások összességében... A többség csupán illúzió. A kisebbségeket értékelve és védve saját magunkat óvjuk, mert bármikor, a legkülönbözőbb helyzetekben bárki közülünk kisebbségivé válhat.«

Brüsszelben nem szoktak naponta Mitu-szövegeket olvasni, és mégis úgy tűnik, tőle függetlenül (mint a nagy felfedezések, korszakalkotó találmányok esetében) másutt is valamilyen szinten hasonló módon kezdenek el gondolkodni minoritás-ügyben.

Erre utal az Európa Tanács mellett működő és a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottságának tegnapi jelentése. Az időzítés igen érdekes: február 21. ugyanis egyben az anyanyelv nemzetközi napja. És közben szintén szerdán érkezik a hír arról, hogy a Minority SafePack polgári kezdeményezés támogatóinak száma elérte a 700 000-et.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125586

Ajánljuk még a témában