Budapestre látogatott

Václav Klaus: A népvándorlást meg kell állítani

2018. február 21. 19:37

„Népvándorlás – Útmutató a jelenlegi migrációs válság megértéséhez” címmel magyarul is megjelent Václav Klaus könyve – a szerző ennek alkalmából látogatott Budapestre.

A migrációs válság kezelésére az egyetlen valódi megoldás a tömeges népvándorlás megállítása – hangsúlyozta Václav Klaus volt cseh államfő szerdán Budapesten, ahol Jirí Weigllel közösen írt könyvét mutatták be.

Egy hét alatt írt könyv

Václav Klaus hozzáfűzte, meg kell érteni, hogy Európának nincs szüksége a jelenlegi, mesterségesen generált és szervezett népvándorlásra. Mint fogalmazott, a könyv nem a migránsokat kritizálja, hanem az európai politikai elitet, és „önmagunkat, amiért nincs elég bátorságunk szembeszállni” az uralkodó európai narratívával.

A könyvet 2015 októberében egyetlen hét alatt írták meg, célkitűzésük az volt, hogy vitatkozzanak az európai szellemi elitében akkor uralkodó, hamis és félrevezető elképzeléssel, amely szerint a népvándorlás pozitív és teljesen természetes folyamat, Európának pedig gazdasági szempontból is szüksége a migránsok jelentette munkaerőre – idézte fel Václav Klaus. 

A Népvándorlás – Útmutató a jelenlegi migrációs válság megértéséhez című kötet a Századvég Kiadó gondozásában jelent meg magyar nyelven.

Támogatja Orbánt

A volt cseh elnök szerint az elvándorlás csakis egyéni szinten jelenthet megoldást komoly egzisztenciális fenyegetettség esetén, azonban a 2015 óta zajló tömeges népvándorlás elkerülhetetlenül aláaknázza az Európában fokozatosan kifejlődött társadalmi és kulturális struktúrákat. 

Václav Klaus kitért arra is: több millió racionálisan gondolkodó európai, a cseh emberek többsége, és ő maga is támogatja Orbán Viktor magyar miniszterelnök bátor és Európában egyedülálló kiállását a migrációs válság kérdésében. 

Az eseményen Jirí Weigl kiemelte: a Közel-Keletről, Afrikából és Ázsiából tömegesen érkező bevándorlók nem azért indulnak útnak, hogy hozzájáruljanak az európai társadalmak gazdagodásához, hanem részesülni szeretnének az európai fogyasztásból és a gazdasági javakból.

Deideologizálni kell az EU-t

Az Európai Uniót „deideologizálni kell”, vissza kell térni a nemzetek feletti unió ideájától az eredeti, nemzetek együttműködésén nyugvó, gyakorlatias unióhoz – hangsúlyozta a közgazdász és arabista végzettségű Jirí Weigl, aki évtizedek óta közeli munkatársa és tanácsadója a volt cseh államfőnek, jelenleg pedig Václav Klaus Intézet ügyvezető igazgatója.

A könyvbemutatón Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány elnöke úgy fogalmazott: a migráció egyszerre okoz politikai, kulturális és szellemi válságot, amire helyes választ kell adnia az európai elitnek, ugyanis most dől el a kontinens és az Európai Unió jövője. 

A helyes válasz keresését azonban ma Európában a szélsőséges liberalizmus, a politikai korrektség és a rosszul értelmezett multikulturalizmus akadályozza. Ezért a kontinensnek vissza kell találnia a közös európai értékekhez, a zsidó-keresztény gyökerekhez – vélte Barthel-Rúzsa Zsolt, aki szerint Václav Klaus és Jirí Weigl könyve ehhez az útkereséshez járul hozzá. 

A könyvet Maróth Miklós orientalista, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja ismertette. Kiemelte: a szerzők részéről rendkívüli éleslátást tanúsít, hogy már 2015-ben, az események sodrában világosan látták a migrációs válság lényegét, és azt, hogy a folyamat szervezett.

Maróth Miklós szerint már a kötet címe is helyes állásfoglalás, mert „ma valóban egy népvándorlásnak vagyunk tanúi”. Úgy vélte: az olvasmányosan megírt, ám alapvető igazságokat kimondó rövid kötet rámutat arr, hogy a migráció az egyes nemzetek, a nemzetállamok megbontásának eszköze, és végső soron az Európai Unió egyre erősebb centralizációját szolgálja.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125507

Ajánljuk még a témában