A legfontosabb szám, amiről Orbán Viktor beszélt

2018. február 19. 10:58

Borbás Barna
Heti Válasz

A tavalyi évre vonatkozó adatok azt mutatják majd, hogy 2017 a rendszerváltás utáni egyik legrosszabb év volt népesedési szempontból.

„Emeljünk ki egyetlen adatot a tegnap elhangzott miniszterelnöki évértékelőből:

»A bűvös szám, amit a tudósok termékenységi arányszámnak neveznek, 1,23-ról 1,49 lépett. Biztató kezdet, de messze van még a 2-től, ami már a megmaradásunkat jelentené.«

A »bűvös« kifejezést helyettesíthetjük azzal is, hogy a legfontosabb. Hiszen miközben hanyatló Nyugatról beszélünk, a szavak legfőbb fedezete a nemzet élni akarása. Márpedig lehet összefüggést találni egy nemzet élni akarása, egy nép önmagára találása és a demográfiai mutatók alakulása között.

Rossz ezt kimondani, de túlzott önbizalomra nincs okunk. Egyelőre 2017-ről nincsenek teljes éves adatok a KSH honlapján, de ami az első tizenegy hónapot illeti, Magyarországon 36 ezerrel (egészen pontosan: 35 839-cel) kevesebben születtek, mint ahányan meghaltak. Ugyanez a szám 2016 azonos időszakában (jan-nov) 29 804 volt. A teljes tavalyi évre vonatkozó adatok várhatóan azt mutatják majd, hogy 2017 a rendszerváltás utáni egyik legrosszabb év volt népesedési szempontból.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125353

Ajánljuk még a témában