A kvótarendszer megosztó

Donald Tusk a kvótarendszert kritizálta Bécsben

2018. február 14. 08:02

Donald Tusk szerint a kvótarendszer megosztó, és olyan megoldás kell a bevándorlásra, amit mindenki támogatni tud.

Az illegális bevándorlás elleni harcot nevezte legfontosabb céljának az EU soros elnöki posztjára készülő Ausztria új kancellárja. Sebastian Kurz a tagállamok vezetőiből álló Európai Tanács elnökével, Donald Tuskkal egyeztetett Bécsben – írja a Euronews.

Sebastian Kurz osztrák kancellár vendége volt kedden Bécsben Donald Tusk. A két politikus a tagállamok február végén esedékes csúcstalálkozójának napirendjéről tárgyalt. 

„Mindenekelőtt véget kell vetnünk a menekültek EU-n belüli áthelyezését övező romboló indulatoknak, amelyek tovább táplálják a populizmust és megosztják Európát” – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

„A biztonságot és az illegális migráció elleni harcot szeretnénk elnökségi félévünk középpontjába állítani” – közölte közös sajtótájékoztatójukon Sebastian Kurz. „Szeretném bejelenteni, hogy szeptember 20-ikán az állam- és kormányfők részvételével nem-hivatalos csúcstalálkozót rendezünk ezekről a témákról Bécsben” – tette hozzá.

A Euronews cikkéből kiderül, hogy Donald Tusk megerősítette, hogy hasonlóan vélekedik, mint a vendéglátója. „A migráció még hosszú évekig feladatok elé fog állítani bennünket. Ezért olyan megoldást szeretnénk, aminek segítségével az Európai Unió és tagállamai hatékonyan és új választóvonalak kialakítása nélkül lesznek képesek kezelni a bevándorlási hullámot” – mondta.

Ennek szerinte része, hogy a menekültek Európai Unión belüli szétosztását javasló kvótarendszer lekerüljön a tárgyalások napirendjéről. Ha másként nem megy, mondta, akkor az állam- és kormányfőknek kell dönteniük róla legkésőbb idén júniusban.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125136