Felmérés

Aggódhatnak a szocialisták a bejutás miatt

2018. február 13. 14:14

A biztos pártválasztók 10 százaléka szavazna az MSZP-Párbeszédre, ez két százalékos visszaesés az előző hónaphoz képest. A pártszövetség számára 10 százalék a bejutási küszöb.

Nincs érdemi változás a pártok támogatottságában az IDEA Intézet felmérése szerint, amelyet az ATV ismertetett. A Fidesz-KDNP a teljes lakosság esetében 33 százalékon, a biztos pártválasztóknál 40 százalékon áll, ami 2 százalékos, hibahatáron belüli növekedést jelent az utóbbi hónaphoz képest. A Jobbikot januárban a teljes népesség 14 százaléka, a biztos pártválasztók 17 százaléka támogatta.

A DK meg tudta őrizni a támogatottságát mindkét szavazói körben: a teljes lakosság 8, míg a biztos szavazók 12 százaléka támogatná őket a választásokon. Az MSZP is hasonló támogatottságot tudhat a magáénak, ám a Párbeszéddel kötött közös lista miatt az ő esetükben 10 százalékos a bejutási küszöb. A biztos pártválasztók 10 százaléka szavazna rájuk, ez kétpontos csökkenés az előző hónaphoz képest. Az LMP és az Együtt támogatottsága nem változott érdemben (előbbire teljes lakosság 5, a biztos szavazók 6 százaléka voksolna, utóbbinál 2 és 3 százalék az aránypár). A Momentum (1 és 2 százalék) 1-1 százalékos veszteséget könyvelhet el az előző hónap óta.

Az IDEA Intézet felméréséből az is kiderül: a baloldali pártválasztók 45 százaléka támogatná saját jelöltje visszalépését a Jobbik javára, ha ezzel legyőzhető a kormánypárti jelölt, míg 40 százaléka a „nem” mellett foglalt állást. A baloldali pártválasztók 34 százaléka kész lenne voksával is támogatni a Jobbik indulóját, ha az esélyesebb a fideszes jelölttel szemben, 50 százalékuk elutasította ezt. Fordítva sokkal kisebb ez az arány: saját jelöltjük visszalépését az esélyesebb baloldali jelölt javára 32 százalék támogatja, 58 százalék elutasítja, és a jobbikosok csupán 30 százaléka szavazna a baloldalt jelöltjére.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125094