Nem félnek a romántól

2018. február 12. 17:19

Rostás Szabolcs
Krónika

Már csak azért is furcsa ez a magyarokkal szembeni viszolygás, mert a határ túloldalán a románok nem találkoznak irántuk táplált hasonló ellenérzésekkel.

„Már csak azért is furcsa ez a magyarokkal szembeni viszolygás, mert a határ túloldalán a románok nem találkoznak irántuk táplált hasonló ellenérzésekkel, vagy ha mégis, az kivételes eset. Romániában ugye nemcsak azt nem értik meg a hatóságok, hogy a kisebbségeknek őshonos közösségekként is kijárnak bizonyos jogok, az idegenekre általában nem hajlandóak odafigyelni; például Kolozsváron vagy Marosvásárhelyen annak ellenére sem hajlanak a magyar felira­tok kifüggesztésére, hogy a külföldi turisták zöme magyarországi.

Ehelyett mi a gyakorlat Magyarországon? A keleti régiókban működő fürdőkben – elsősorban a gyulaiban, a szegediben és a hajdúszoboszlóiban – minden egyes felirat megtalálható román nyelven is, nem véletlen, hogy a románok még saját nemzeti ünnepüket, december elsejét is előszeretettel töltik valamelyik alföldi üdülőtelepen. Sőt a gyopárosfürdői üdülőhelyen ebben az időszakban különleges kedvezményben részesülnek a külföldi állampolgárok: aki vásárol egy belépőt, az ingyen kap egy másikat. Mondani sem kell, hogy földrajzi elhelyezkedése okán az orosházi létesítmény mindenekelőtt a romániai és szerbiai vendégeket csalogatja az akcióval.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125050