Baloldali ellenzékváltást kér a nép

2018. február 8. 10:04

Nagy Ervin
Magyar Hírlap

Az ország hitelesebb baloldalt érdemelne.

„A szabadság ellenben cseppet sem feltételezi az egyenlőséget. A szolidaritást még kevésbé. A »modern szabadság« fogalmunk az individualizmushoz kötődik, a liberalizmus bölcsőjében fejlődött és fejlődik ma is. Ez pedig sokszor ellentétes hatással van az egyenlőségre; illetve miközben a közösségeket rombolja, voltaképp elmossa a szolidaritás baloldali értékét is. S ezt nem egy »kívülálló«, hanem a 20. század egyik legnagyobb liberális gondolkodója, Hayek állítja. Szerinte minden egyenlőségre törekvés voltaképp a szabadság elleni lépés. Épp ezért is káros szerinte a gazdaság szempontjából. Sőt! A társadalmi igazságosság vagy a szolidaritás csak hazugság, esetleg utópia. Egy liberális értékeket valló társadalomban nincs helye az erőszakos egyenlőségre törekvéseknek. Hayek úgy véli, hogy az egalitarizmus voltaképp a szolgaság (a szabadság ellentéte) felé vezető út első szakasza. A szocialisták pedig elhitték ezt neki.

Ha a modern értelemben vett szociálliberálisokat nézzük, akkor viszont valóban létezik egy olyasfajta erőlködés, ahol az egyenlőséget és a szabadságot megpróbálják kiegyensúlyozni. Ilyen volt Blair vagy Schröder politikája, és ezt tekintette a baloldal (maga Gyurcsány Ferenc is érdekes módon) az elmúlt évtizedekben példának. Megjegyzem, erre mutat rá Tamás Gáspár Miklós is számtalan publicisztikájában, akivel ebben az egy dologban egyet tudok érteni. Másban nem nagyon, de az más kérdés.

Így jutottunk el oda, hogy a mai baloldal minálunk (de Európa-szerte is), teljesen hiteltelenné válik, mikor egyenlő fizetésről vagy a gazdagok megadóztatásáról beszél – miközben belegabalyodik a korlátok nélküli szabad piac ideájába. Vagy mikor tagadni igyekszik a bevándorlással kapcsolatos egykori nézeteit – miközben továbbra is hisz a multikulturális társadalomban. És persze ezért undorodik a baloldali szavazó a genderideológiától, a homoszexuálisok jogainak növeléséről és minden más szélsőséges liberális céltól is. Így lassan ott tartunk, hogy egy valódi baloldali szavazó már baloldali ellenzékváltást kiált. És valóban, úgy gondolom én is, hogy az ország hitelesebb baloldalt érdemelne.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124868