Előtörlesztjük a paksi hitelt

2018. február 6. 09:22

A paksi előtörlesztést a magyar gazdaság jó teljesítménye és a kedvező nemzetközi pénzpiaci helyzet alapozta meg.

Magyarország előtörleszti a Paks II. beruházás finanszírozására eddig lehívott 78,2 millió eurót – írja a Euronews. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az orosz féllel megkötött hitelszerződés fenntartása hosszú távon szükségszerű, hiszen biztonsági védőhálót nyújt a projekthez.

A miniszter szerint, a kormány döntése alapján él Magyarország az Oroszországgal kötött államközi hitelszerződésben rögzített jogával, így előtörleszti a 78,2 millió eurót (24,2 milliárd forint).

Hangsúlyozta, a kamatmegtakarítással járó tranzakciót a magyar gazdaság jó teljesítménye és a kedvező nemzetközi pénzpiaci helyzet alapozta meg. Varga Mihály emlékeztetett, hogy a 2014-ben kötött magyar-orosz államközi hitelszerződés alapján a paksi beruházás megvalósítása időszakában a kamat 3,95 százalék, így az előtörlesztéssel számottevő kamatmegtakarítás érhető el.

A Euronews cikkéből kiderül, hogy, a hitelszerződés alapján a magyar félnek jogában áll bármely felvett összeg előtörlesztése névértéken, további díjak nélkül.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124748