A hagyományos pártok politikusai egyre inkább elveszítik a karakterüket

2018. február 5. 18:22

Orbán Balázs
Mindset

A karizma egy olyan erőt jelent, amelynek segítségével valaki rá tud venni arra másokat, hogy kövessék őt.

„Oprah Winfrey Golden Globe-gálán tartott beszéde után többen felvetették, hogy a népszerű műsorvezetőnek indulnia kellene az Egyesült Államok elnöki székéért. Ha így tenne, Donald Trump után újabb jelölt érkezne közvetlenül a televíziós világból. Több politikai elemző is elmondta már,

A HAGYOMÁNYOS PÁRTOK POLITIKUSAI – FŐLEG A NYUGATI ÁLLAMOKBAN – EGYRE INKÁBB ELVESZÍTIK KARAKTERÜKET,

ami miatt a választók egyre inkább a nem hagyományos palettáról választanak maguknak vezetőket. Egyre többen vetik fel, hogy ezt a jelenséget nem tudják érdemben megmagyarázni azok, akik kizárólag az úgynevezett »veszélyes populizmus« térnyeréséének állítólagos veszélyére hívják fel minduntalan a figyelmet.

Valójában ugyanis ez a jelenség a választók egy természetes, s érthető igényét képezi le, hiszen a markánsan eltérő jelöltek közötti választás lehetősége végső soron a demokrácia fenntarthatóságának előfeltétele. Éppen ezért egyre többen vannak olyanok, akik ezt a folyamatot nem problémaként azonosítják, hanem egy szükségszerű tisztulási lépéssorozatként tekintenek rá, s azt javasolják, hogy a hagyományos pártok térjenek vissza a markánsabb üzenetek megfogalmazásához, különben a kiüresedés veszélye fenyegeti a demokratikus politikai rendszereket. Nem meglepő tehát, hogy Oprah Winfrey mint nem hagyományos politikus neve felmerült az elnökjelöltséggel kapcsolatban.

Más kérdés, hogy ez mennyire karizma és mennyire az általa elmondott beszéd tartalmának köszönhető. A karizma egy olyan erőt jelent, amelynek segítségével valaki rá tud venni arra másokat, hogy kövessék őt. Ilyen értelemben a karizma mindenképpen fontos politikusi adottság, azonban önmagában nem elégséges. Az említett beszéd azért is volt sikeres, mert egy olyan téma mentén szólalt meg, amely nagy figyelmet kapott az utóbbi időben. A beszéd azért is értelmezhető politikailag, mert illeszkedett az úgynevezett identitáspolitika értelmezési keretébe, amely elnyomott és elnyomó társadalmi csoportokra osztja fel a politikai közösséget. Ezzel főként a baloldali, progresszív, úgynevezett demokrata szavazókat valóban meg lehet szólítani. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a karizma csupán egy azok közül a politikai kvalitások közül, amelyek sikeressé tesznek egy jelöltet. Erről kevesebbet szokás beszélni, pedig ugyanolyan fontos a felkészültség és a magas stressztűrő-képesség, hiszen a politikai egy olyan munka, amely komoly fizikai és szellemi igénybevétellel párosul.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124729