Megfogyva bár...

2018. február 2. 11:31

Szentgyörgyi László
Erdélyi Levelek

Trianon olyan, máig feldolgozatlan pszichózist okozott a román néplélekben, ami a naponta újratermelődő agresszív magyargyűlölet egyik, ez idő szerint legfőbb eredője.

„Minden centenáriumi előkészület ellenére – beleértve az egekig srófolt nacionalista hangulatot, a legmagasabb fordulatszámra kapcsolt magyarellenességet – , újfent megbizonyosodhattunk: Romániában nincs új a nap alatt. Erre utalnak a román politikai és közélet ilyen-olyan rendű és rangú szereplőinek megnyilvánulásai, különösen azok, amelyek a médiában hangzanak el, s amelyeknek egyetlen céljuk: a történelemben nem túl tájékozott közemberek manipulálása.

Érdemes lenne elgondolkodni azon, mi lehet a magyarázata annak, hogy a román történészek – a magyarul is olvasható Lucian Boia esete olyan kivétel, amihez fogható igen ritkán terem e tájakon – nem igen törekednek az objektivitásra, a múlt demitizálására, a múlttal való őszinte szembenézésre. Az országgyarapítás centenáriuma kapcsán kimondható: Trianon olyan, máig feldolgozatlan pszichózist okozott a román néplélekben, ami a naponta újratermelődő agresszív magyargyűlölet egyik, ez idő szerint legfőbb eredője.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124581