Geert Wilders a Hitgyüliben?!

2018. február 1. 13:05

Zárug Péter Farkas
Vendégszerző

Wilders tényleg sok tekintetben a politikai nézetek legszélén áll. Leginkább az iszlamofóbiában és a bevándorlás-ellenességben.

Úgy két hete azt hittem, rosszul látok, amikor az ATV-n egy reklámblokkban azt látom, hogy egy könyvbemutató előadásra invitálják a széles nagyérdeműt, Győrbe, a Salamon terembe, a Hit Gyülekezet győri gyűlő helyére.

Pillanatnyi értetlenségemet az adta, hogy a pátoszos felvezető szövegben nem valami amerikai pünkösdista prédikátor volt világmegváltóként beharangozva, hanem Európa egyik jeles szélsőjobboldalinak mondott, de maradjunk inkább annál, hogy radikális politikusa, a holland Szabadságpárt elnöke, Geert Wilders volt a vendég.

Egy pillanatra valóban nem értettem, hogy is van ez? A magát baloldalinak mondó, sok esetben minden szélsőségtől elhatárolódó ATV egyszer csak Geert Wilders előadását propagálja? Hát igen! Esik le a tantusz. Persze, ha Hit Gyülekezete és a Németh család diszponál az ATV-ben és a Hitgyüli hívta meg a szélsőjobboldalinak mondott politikust, mi tévők legyenek, betették a reklámot saját tévéjükbe, nincs ezzel semmi gond!

De attól még továbbra is adódott a kérdés, miért nem a kormány valamelyik okos háttérintézménye hívja meg kampányolni Wilderst, és a Hitgyüli melyik ideológiai aspektusából érezte úgy, hogy a Halállistán című könyvet pont az ő kiadója kell, hogy kiadja, és pont őt kell meghívnia, a híres, hírhedt pártvezért.

Wilders ugyanis tényleg sok tekintetben a politikai nézetek legszélén áll. De leginkább az iszlamofóbiában és a bevándorlás-ellenességben. Nyilván akkor ez most valami szolgálat a Hitgyüli részéről, hogy ha nem is nyíltan, de azért Wilderst futtatva a Hitgyüli is beszáll a hazai kampányba, s különösen akkor jól jön ez, amikor zavar keletkezett a kvótamenekült/nem kvótamenekült értelmezésében.

De ezzel együtt is még mindig sántított valami, még mindig hiányzott egy ideológiai láncszem Wilders és a Hitgyüli között. A bevándorlásellenesség mellett tett közös hit csak éppen aktuális kapocs. A valódi ok, amiért Wilders otthonosan sétál testőreivel a nyugati világ bármely államában iszlamofób nézeteivel, és mindenütt a politikai szalonok részeként fogadják, az egy másik láncszem. És ez nem más, mint radikális cionista nézetei.

Ettől lehet szalonképes a Hit Gyülekezetének. És ugyanúgy, ahogy a nyugati féltekén mindenütt, úgy az atlantista-cionista média mainstreem mindenütt lelkesen fogadja, és szélsőjobboldalisága mindenütt a muszlimellenességben és a radikális cionizmusában merül ki. A győri Salamon terem e téren tökéletes helyszín volt nézeteinek, ahogy a Hit Gyülekezetének, mint egyetlen cionizmust valló keresztény közösségnek a meghívása is rögtön érthetővé vált.

Wildersről eszembe jutott Csurka István valamikor 2002-táján megfogalmazott mondatai, miszerint „Ez a jövő: még szélsőjobboldali is lehetsz, csak állj ki az egyetlen zsidó állam mellett. Na ez Wilders”– vagy valami ilyesmi.

És tényleg. Wilders hozta be 2002 után Európába az új típusú szélsőjobb mintáját, amely mindent vallhat, mindent hirdethet, mindent kifogásolhat, ha ezt Izrael, Jeruzsálem, és a diaszpóra zsidósága melletti hangos kiállással párosítja. És Wilders mintája hatott.

Európa nemzeteinek radikálisai mind végrehajtották Geert Wilders iránymutatását. Antiszemitából filoszemita lett a francia Nemzeti Front, az egykor kicsit nácikra kacsintó Szabadságpárt Ausztriában ma a zsidó-keresztény kultúrkör védelmét hirdeti, s nálunk most épp a Jobbik küldözget hanukára üdvöző lapokat az ortodox, cionista zsidó egyházfőknek.

„Ez a jövő!” – látta Csurka 2002-ben. És igen 2018-ban Wilders teltházas könyvbemutatón hintheti tanait, amelyek nagy részével sajnos egyet kell érteni, de bizony másik részét minden demokratának vissza kellene utasítania.

És a jövő elkezdődött! A nagy magyar médiában sem a jobboldal, sem a baloldal nagy demokratái egy szót sem szólnak. Nincs véleményük. Mert Wilders védett személy. Szalonképes. Minderre legjobb példa a 2017-es hollandiai választások előtt idehaza a zsidóság legnagyobb lapjában megjelent „méltatása”, amely már címében is mindent elmondott Wildersről: „Geert Wilders – a cionista és szélsőjobboldali holland pártvezér”.

Lázár György, a cikk írója egyébként kiváló portrét festett Wildersről, talán az egyik leginformatívabbat, ami magyar nyelven megjelent. Tőle tudjuk, hogy Wilders legalább ötvenszer járt már Izraelben, ahol „otthon érzi magát”. Évente egyszer ellátogat oda, de volt már olyan év, hogy háromszor is hosszabb időt töltött a zsidó államban.

Wilders 18 éves korában, a középiskola elvégzése után Ausztráliába szeretett volna menni, de nem volt elég pénze, és így Izraelbe ment. Arra is gyanakodott, hogy anyja családja, amely indonéziai holland telepesek leszármazottja, zsidó származású, de erre bizonyítékot nem talált.

Jeruzsálemet – ahol annak idején egy kenyérgyárban dolgozott – a világ leggyönyörűbb városának tartja. Az Ashkelon melletti Yad Mordechai kibucban mezőgazdasági munkát végzett, majd hosszabb időt töltött Mosav Tomerben, Jerikótól északra. Volt egy izraeli barátnője is, és a rövidre tervezett látogatásból többéves kaland lett. Évekkel később tért vissza Hollandiába, és beszél egy kicsit héberül is.

Wilders nem tagadja, hogy szimpatizál a cionista eszmékkel: olyannyira, hogy izraeli kapcsolatai a holland titkosszolgálat figyelmét is felkeltették. Észak-Amerikában több jobboldali zsidó csoport lelkesen támogatja, és amikor Fitna filmje miatt beperelték, Kanadában szolidaritási nagygyűlést rendeztek támogatására. Floridában egy zsinagógában szónokolt, és Los Angelesben is ovációval fogadták, amikor kijelentette, hogy a holland nagykövetséget Tel Avivból Jeruzsálembe kell áthelyezni. Barátja a befolyásos Pamela Geller, az a zsidó anti-iszlamista aktivista, aki a Trump elnökkel szoros kapcsolatban álló Breitbart hírportálnak is dolgozik.

A holland zsidók viszont nem lelkesednek Wildersért. A hollandok úgy vélik, hogy Wilders kihasználta a zsidó közösséget, majd elárulta, „hátbaszúrta” őket.

Pedig Wilders világosan foglal állást az egy zsidó állam mellett, és a Koránt Hitler Mein Kampf című kötetével együtt tiltaná be.

Ez a Wilders tartott előadást Salamon dicséretére a Hitgyüli jóvoltából Győrben.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124523