Egyébként sem hordana kockás inget

Karácsony: Nem bontatnánk el a kerítést

2018. január 31. 15:22

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a határkerítést nem, de a magyar emberek közé kerítéseket építő, „hazugságra épülő Orbán-rezsimet” szívesen lebontaná.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség nem készül lebontani a határzárat – jelentette ki a két ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Karácsony Gergely a Fidesz kedden bemutatott plakátjára reagált, amelyen Soros György üzletember, Vona Gábor Jobbik-elnök, Szél Bernadett LMP-s társelnök és Gyurcsány Ferenc DK-elnök társaságában látható. A montázs szereplői drótvágót tartanak a kezükben és a felirat szerint „Együtt bontanák le a határzárat”.

Nem hordana kockás inget

A zuglói polgármester azt mondta, hogy a Fidesz politikusai szándékosan félre akarják vezetni az embereket. Az MSZP-Párbeszéd szövetség nem a határkerítést, hanem a „hazugságra épülő Orbán-rezsimet” akarja lebontani, ami „ezeket a határvonalakat, ezeket a kerítéseket” a magyar emberek között húzta fel – szögezte le.

A kormányzat folyamatosan megosztja a nemzetet, amikor arról beszélnek, hogy aki nem fideszes, az nem is lehet hazafi – mondta az ellenzéki politikus, aki szerint megosztják a társadalmi csoportokat azzal az adórendszerrel, amelyik miatt a társadalom nyolcvan százaléka vesztesnek számít. Határvonalakat húznak az egészségügyben, amikor arra kényszerítik a lakosságot, hogy ha nem akarják végigvárni a várólistákat, akkor magánrendelésen keressenek megoldást a problémáikra – sorolta.

Megjegyezte, különösen felháborítónak tartja, hogy a plakáton „egy olyan randa kockás inget raktak a photoshoppal” a feje alá, amelyet soha az életben fel nem venne.

Nem bontanának kerítést...

Karácsony Gergelyt megkérdezték az Együtt miniszterelnök-jelöltjének Twitter-bejegyzéséről, amelyben Szigetvári Viktor így fogalmaz: „Szerintem nem öngyilkosság a kerítés lebontása. Emberi jogi alapokon álló párt ebben nem pávatáncolhat.”

A Párbeszéd társelnöke erre azt felelte, nem támogat olyan politikát, ami azzal tenné tönkre az ország érdemi kérdéseiről szóló vitát, hogy inkább a kerítés lebontásáról beszéljenek. A kerítés sok választó számára biztonságérzetet ad, és az MSZP-Párbeszéd szövetség számára ők legalább annyira fontosak, mint azok, akik ebben a kérdésben másként gondolkoznak – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy miért változott meg korábbi, a határzárat ellenző álláspontjuk, Karácsony Gergely azt felelte: „amikor a kormány meglép egy lépést, akkor erről lehet egy vita, de most a vita nem arról szól, hogy meg kell építeni ezt a határzárat, hanem arról, hogy le kell-e bontani”. Hozzátette, tőle biztosan senki sem talál olyan idézetet, amelyben ellenezte volna a határzár felépítését, ahogy olyat sem, amelyikben a kerítés lebontásáról beszél.

...De 2015-ben a Párbeszéd még nem építette volna meg

A miniszterelnök-jelöltet emlékeztetették arra, hogy 2015 májusában a Párbeszéd olyan javaslatcsomagot tett közzé, amelyben azt kérték, hogy semmiképpen ne épüljön fel a határkerítés. Válaszában megismételte, azóta annyi változott, hogy a határzár felépült és sokan úgy érzik, hogy attól vannak biztonságban. Nagyon sok minden mást kell Magyarországon lebontani, a kerítés tőlünk maradhat – tette hozzá.

Reagáltatták arra is, hogy ismert értelmiségiek nyílt levélben kérték az ellenzéki pártokat az összefogásra. Karácsony Gergely azt mondta, úgy értelmezi a közleményt, hogy a legesélyesebb ellenzéki jelölteknek kell talpon maradniuk és miután véleménye szerint ezek a baloldalon vannak, így nem gondolja, hogy a felhívás a Jobbikra is vonatkozna.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124475