MKP és Híd: hogyan tovább?

2018. január 30. 21:53

Könözsi László
Felvidék Ma

Ne feledjük, hogy évekkel ezelőtt épp a magyar alkotmányra hivatkozva kritizálták Magyarországot, hogy nem biztosítja a kisebbségek parlamenti részvételét, miközben Szlovákia sem tette ezt, saját erőből tudtunk bekerülni.

„Hídas ismerősöm mondja, hogy valahányszor a Híd és az MKP tagjai fehér asztalnál összejönnek, mindig az együttműködés szükségességének kifejezésre juttatásával ér véget a beszélgetés. Ez persze az alsó szint, fent minden nehezebb, mert sok az ideológiai hordalék a témán, s ezek széthúzó irányt mutatnak. Ez a 90-es évek legelején is így volt, de az 1994-es választásokon már együtt, koalícióban indultak a magyar pártok. Most azért bonyolultabb a helyzet, de nem lehetetlen, csak a fentebb említett pártérdekeket kell, ha nem is megszüntetni, hanem a realitások figyelembevételével kiegyenlíteni.

Mielőtt azonban megoldási javaslatot tennék, nézzünk egy lehetséges utat a lehető legtöbb magyar parlamenti képviselő bebiztosítására. Ez pedig a parlamenti küszöb kérdése.

Magyarországon a kisebbségi pártok számára eltörölték a küszöböt, s ha elérik az egy mandátumhoz szükséges szavazatmennyiséget, legalább egy képviselőt küldhetnek saját jogon az országgyűlésbe. Nyilvánvaló, hogy kevés a kisebbségiek száma Magyarországon, de ha mind egy irányba szavaznának, ez nem lenne lehetetlen. Ez esetben viszont nem tudnának országos politikai pártokra szavazni, s így sokan a másik megoldást választják. De ebben az esetben is küldhetnek egy-egy kisebbségi szószólót a parlamentbe.

Szlovákiában nincs ilyen pozitív diszkrimináció, ám kéne, hogy legyen. Egyszerre kellene ezt szóba hozni magyarországi oldalról, valamint az MKP, de a Híd részéről is. Mondom ez utóbbit is azért, mert éppenséggel Nagy József (Híd) képviselő vetette fel a küszöb kérdését a Pátria egyik vitaműsorában pár éve. Megemeltem a képzeletbeli kalapom akkor. Ez valóban egy eredeti megoldás lenne. Ne feledjük, hogy évekkel ezelőtt épp a magyar alkotmányra hivatkozva kritizálták Magyarországot, hogy nem biztosítja a kisebbségek parlamenti részvételét, miközben Szlovákia sem tette ezt, saját erőből tudtunk bekerülni. A Híd kormányon van, ezért kezdeményezhet a küszöb kérdésében ilyen pozitív diszkriminációt, például három százalékra csökkentve az őshonos regionális kisebbségek pártjai számára a küszöböt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/124438

Ajánljuk még a témában