Valódi lecke

2018. január 22. 15:12

Kacsoh Dániel
Magyar Hírlap

Segély helyett munka, könyöradományok helyett esélyteremtés.

„Amúgy pedig jó hír a »sulielleneseknek«: az Orbán-kormány rendületlenül dolgozik az ügyön, zajlik a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálata. Mindazonáltal aligha pozitív üzenet, pláne a huszonegyedik században, arra hivatkozva demonstrálni, hogy kár annyi időt eltölteni az iskolapadban, meg hogy túl sok a testnevelésóra. A magyar ifjúság egészségügyi adatait elnézve utóbbi felvetés bizonyosan nettó baromság.

Ezzel szemben – ahogy Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az Akadémián fogalmazott – a felemelkedés útja a munka mellett csakis az oktatás lehet. Ezért támogatja a kormány a Biztos Kezdet Gyerekházakat, a hároméves kortól kötelező óvodáztatást, az ingyenes iskolai étkezést és tankönyveket, a számos ösztöndíjprogramot és az egyre bővülő szakkollégiumi hálózatot.

Korábban azt hallottuk, a cigányság csak áldozat lehet, most a lehetőségekről és erőfeszítésekről van szó, arról, hogy igenis van értelme vesződni a tanulással, a különböző képzésekkel. Segély helyett munka, könyöradományok helyett esélyteremtés. A szombati találkozó azt mutatja, bár még rengeteg a teendő, vannak eredmények. Ahogy a bajor CSU alapítványának vezetője magyarázta: van mire büszkének lenniük a magyarországi integrációs programokban közreműködőknek.

Nem szabad persze elfeledni, hogy vannak konfliktusok és döccenők ezen az úton, de az irány jó. Sőt: nincs alternatíva. Csak közös jövőnk van. Ehhez azonban több kell, mint a jogok harsogása, a mindenbe beleszólás unásig való követelése. Elsősorban felelősségre van szükség, mégpedig önmagunkon túl egymás iránt is. Ez összehasonlíthatatlanul fontosabb, mint holmi lexikális követelmények lefaragása.

Ez a valódi társadalmi felzárkózás kulcsa, s ebből adnak leckét valamennyiünk számára a roma szakkollégisták.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/123998