A diákok igaza

2018. január 17. 19:56

Momentum Mozgalom
Momentum Blog

A Momentum Mozgalom kiáll a diákok követeléseiért, és támogatja a tiltakozókat.

„Több mint öt év telt el a legutóbbi diáktüntetések óta. Január 19-én pénteken újra tüntetnek a diákok: ne menj suliba, demonstrálj az oktatásért. A Momentum a diákokkal van.

Talán vannak, akik úgy gondolják, hogy a diákok belenyugodtak a kormány 2012 környékén hozott döntéseibe: a felsőoktatási reformnak gúnyolt intézkedésekbe, a röghöz kötésbe, a keretszámok drasztikus csökkentésébe. Több mint öt év után a diákok azonban ismét utcára vonulnak, de ezúttal nem egy vagy két elhibázott döntés, a jelenlegi oktatáspolitika mögött húzódó már megszokott rosszindulat, vagy egy-két személy ellen tiltakoznak: az egész rendszer megváltoztatása a cél.

Kimondható, hogy a tiltakozó diákok nem ilyen iskolában akarnak tanulni. Szemben azonban a kormánypropaganda rágalmaival: tanulni akarnak. Tanulni, de nem magolni. Megismerni a világot és legfőképpen saját helyüket a világban, de nem szorongani. Együttműködni diáktársaikkal és közösen felfedezni, nem pedig félni tőlük, vagy folyton versenyhelyzetben lenni velük. Kibontakozni, nem pedig méretre vágva kikerülni egy futószalagról.

A Momentum Mozgalom kiáll ezekért a követelésekért, és támogatja a tiltakozókat. Támogatja, mert követeléseik nyilvánvaló és támadhatatlan pontok, amelyeknek minél előbb meg kell valósulnia az oktatáspolitikában, attól függetlenül, hogy milyen párt van éppen kormányon. A következőkben ajánlást is teszünk a megoldásra a programunk alapján.

(...)

A január 19-én tüntető diákok azért mennek ki, hogy a kormánytól azonnali intézkedéseket követeljenek az őket érintő oktatáspolitikai ügyekben, egyúttal követeljék az egész oktatási rendszer radikális újraalkotását is. Mi, a Momentum Mozgalom tagjai velük, veletek vagyunk ebben a követelésben. Úgy gondoljuk, hogy a sorozatos hibás döntések, az észnélküli centralizáció, a diákok és pedagógusok terheinek átgondolatlan növelése mögötti egyik leglényegesebb hiba éppen az, hogy ezeket a döntéseket a pedagógusok és a diákok, a ti megkérdezésetek nélkül hozták. Mi hiszünk abban, hogy soha senkinek nincs joga a fejetek fölött dönteni a jövőtökről. Hiszünk abban, hogy a kiállásotok erőt ad azoknak is, akik látják ugyan a rendszer hibáit, de nem tudnak vagy nem mernek kiállni mellettetek.

Mi ott leszünk veletek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/123771