Ne vétkeinket nézd!

2018. január 16. 07:04

György Zsombor
Magyar Nemzet

Jól kell viselkedni, ha stadiont akarsz, jól kell viselkedni, ha újabb kilátót, és jól kell viselkedni, ha templomot.

„A kormányzat zsarolja az egyházakat. Ez a legjóindulatúbb megközelítése annak, ami vasárnap Hódmezővásárhelyen történt. A templomban, a mise végeztével. Amikor is Németh László atya többek között arról beszélt, hogy a második világháború óta a magyar népnek és a magyar egyházaknak nem volt olyan lehetősége, hogy »ilyen támogatást élvezzen, mint a jelenlegi kormány által amit kap«. Meg hogy »Hódmezővásárhelyen már itt van a pénz a számlán, most kezdjük építeni a kertvárosban a harmadik katolikus templomot«.

A különféle intenzitású vitákban az egyházakat rendre védő katolikusként nem könnyű beszélni a keletkezett károkról, de muszáj, mert innen még van visszaút. A többség talán még nem általánosította a túlteljesítő plébánost, meg még az ő püspökét sem az egész egyházzal, pláne nem magával a jóistennel.

Szóval legyünk jóindulatúak, és feltételezzük azt, Németh plébános jót akart, és kénytelen-kelletlen fogadta el csupán, hogy ez a rendszer ilyen. Hogy a fizikai értelemben vett épülésért itt az égiek mellett a földi fővezér, vagy éppen a helyi kiskirály mellett is hitet kell tenni. Vagy ha ezt így tudatosan nem mondta is ki magában, de valahol, esetleg tudat alatt mégiscsak ez motoszkálhatott benne.

Ne vétkeinket nézd, hanem egyházad hitét, és őrizd meg egyházadat szándékod szerint békében!

Jól kell viselkedni, megmondta már ezt a szombathelyi polgármester is, amikor éppen átadta a város új sportlétesítményét. Jól kell viselkedni, ha stadiont akarsz, jól kell viselkedni, ha újabb kilátót, és jól kell viselkedni, ha templomot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/123652