Szókincs

„Végleges megoldásról” beszélt az Európai Néppárt frakcióvezetője, kitört a botrány

2018. január 6. 16:30

„Végleges megoldást kell találni a migrációs kérdésre” – nyilatkozta Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője, védelmébe véve Orbán Viktornak a CSU tanácskozásán tett látogatását. Webert azzal vádolják, hogy a zsidók kiirtására vonatkozó „végső megoldásra” utalt szavaival.

Vihart kavart Németországban az Európai Néppárt elnökének, Manfred Weber CSU-politikusnak egy rádióinterjúban tett kijelentése, miszerint „végleges megoldást kell találni a migrációs kérdésre” – írja a 20minutes.fr. Weber Orbán Viktornak a CSU képviselőinek tanácskozásán tett látogatását vette védelmébe, kifejtve: „meg kell oldanunk a migrációs kérdést, ha pedig meg akarjuk oldani, Orbán Viktor és a visegrádi országok központi partnerek”.

Webert most azzal vádolják, hogy szándékosan használt egy, a nemzetiszocialista szókincshez közeli kifejezést. A hitleri rezsim az Endlösung (végső megoldás) fogalommal hivatkozott a zsidók elpusztítására. Weber nem ezt a kifejezést, hanem a hasonló finale Lösung szót használta, az indulatok azonban így is elszabadultak, a közösségi oldalakon sokan fejezték ki bírálatukat és tiltakozásukat. A politikus Twitter-oldalán válaszolt a kritikákra, sajnálatát fejezve ki a „helytelen” szóválasztás miatt. Weber ugyanakkor hangsúlyozta: egyáltalán nem állt szándékában a kifejezés náci jelentésére utalni, „abszolút nonszensz” eképpen értelmezni a szavait.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/123268