PSD: Kétszázezer euróig mehetne a korrupció Romániában

2017. december 27. 11:39

Enyhítené a hivatali visszaélés büntethetőségét a román kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt képviselőinek törvényjavaslata.

Kétszázezer euróban szabná meg azt a felső értékhatárt Cătălin Rădulescu, a kormányzó román  Szociáldemokrata Párt képviselője és 38 kollégája, amely alatt a hivatali visszaélés nem minősül bűncselekménynek – írja a Főtér.

A módosító javaslat értelmében „azon közhivatalt betöltő személy, aki hivatali feladatai ellátása közben nem tesz eleget kötelességének, vagy törvényellenes cselekedetet követ el, és ezzel 200 000 eurót meghaladó kárt okoz egy magán- vagy jogi személynek, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható és eltiltható a közhivatal betöltésétől”.

A román Btk. jelenleg nem szab meg alsó értékhatárt, és kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a hivatali visszaélést.

Rădulescu a szabadságvesztés letöltésének módját is módosítaná. A három évig terjedő szabadságvesztést az elítélt az otthonában tölthetné le – írja a Foter.ro.

2017 januárjában a kormány a 13-as sürgősségi rendeletben 200 000 lejben szabta volna meg azt az értékhatárt, amely fölött a hivatali visszaélés bűncselekménynek minősülne. Akkor a tüntetések, valamint a nemzetközi bírálatok hatására a rendeletet visszavonták. A gyanú szerint a PSD elsődleges célja az, hogy megmentse Liviu Dragnea pártelnököt, aki ellen 180 000 lej értékű kárt okozó hivatali visszaélés miatt zajlik büntetőeljárás még abból az időszakból, amikor a dél-romániai Teleorman megyei önkormányzat elnöke volt.

Cătălin Rădulescu volt az a képviselő, aki a januári tüntetések idején azzal hencegett, hogy van egy AKM gépkarabélya, amellyel akár ki is mehet a tüntetők közé.

 

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/122845

Ajánljuk még a témában