Polkorrekt karácsonyi ünnepeket!

2017. december 16. 17:31

Asztalos Dániel
SzemLélek

Mi, keresztények tehát nem mainstream, polkorrekt birkákká, hanem a Jó Pásztor okos nyájává szeretnénk válni, akik tudják, kit követnek, és erről bátran, meghívó szeretettel tanúságot tesznek a közéletben.

„Mi, keresztények tehát nem mainstream, polkorrekt birkákká, hanem a Jó Pásztor okos nyájává szeretnénk válni, akik tudják, kit követnek, és erről bátran, meghívó szeretettel tanúságot tesznek a közéletben. Hiszünk abban, hogy az az értékrendszer és hit, amit ajándékba kaptunk, valóban a javát szolgálja közösségeinknek.

Egyfelől le kell szállnunk a magas lóról, hagyjunk fel a dogmatikus kijelentésekkel, másfelől viszont ne dőljünk be a »tudományosan« semleges polkorrekt beszéd csapdájának, amely kiüldözi közösségeinkből az egészséges és észszerű vitákat. Legyünk észnél: nem bűn, hanem érték, ha komolyan vesszük a hagyományainkat, elődeink tapasztalatait, vallásunk bölcs tanításait.

Gyakran eszembe jutnak Papp Miklós szavai, aki élesen rámutat, hogy a keresztény erkölcsi tanítás mögött nem csak az egyház tekintélye szól, hanem rengeteg élettapasztalat és dráma. Miért kellene ezekről az életbölcsességekről hallgatnunk? Mi nem akarjuk részvéttelenül végignézni mások rossz döntéseit, szenvedéseit, hanem fontosnak tartjuk megosztani azokat a kikristályosított bölcsességeket, amelyek az igényes élethez segítenek mindannyiunkat.

Egészen egyszerűen nem értünk egyet azzal a felfogással, hogy az egyén csakis a saját tapasztalata révén teljesedhet ki. Ne fosszuk meg egymást a hagyomány kikristályosított tapasztalataitól, mély meggyőződéseitől, de tanuljuk meg úgy átadni ezen meggyőződéseket, hogy valódi alternatívát jelentsen a másik számára, megvilágítva azt a többletet, amit hordoz!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/122387