Tömegek követelik Mugabe távozását

2017. november 18. 15:55
Több ezren gyűltek össze szombaton Robert Mugabe hivatala előtt, hogy a zimbabwei elnök távozását követeljék. A demonstrációra a hadsereg és a kormánypárt is áldását adta, a BBC tudósítója szerint népünnepélyre hasonlít.

Több ezren gyűltek össze szombaton Robert Mugabe zimbabwei elnök hivatala előtt, hogy a távozását követeljék – írja a BBC. Az afrikai országban a héten a hadsereg vette át a hatalmat, hivatalos magyarázat szerint azért, hogy megtisztítsák Mugabe elnök környezetét a bűnöző elemektől. Elemzők szerint viszont Grace Mugabe, az elnök neje és a nemrégiben leváltott alelnök, Emmerson Mnangagwa köre közti hatalmi harcról van szó, és a kilencvenhárom éves elnök távozását várják. Mugabe utoljára pénteken jelent meg a nyilvánosság előtt egy diplomaosztón, jelenleg házi őrizetben tartja a hadsereg, a hírek szerint tárgyalásokat folytat a katonai vezetőkkel.

A BBC helyszíni tudósítója szerint a tüntetés – melyet a függetlenségi háború veteránjainak szervezete, a hadsereg és a Zanu-PF nevű kormánypárt is támogat – népünnepélyre hasonlít: zimbabwei zászlókat lengető, eufórikus tömegek lepték el a főváros, Harare utcáit, és az elnök távozását követelik. Az egyik tüntető egyenesen „forradalomról” beszél. A demonstrálók Mugabe hivatala elé vonultak, ahol Morgan Tsvangirai ellenzéki vezető tartott beszédet.

Pálfi Lászlóval, az ELTE dokturanduszával néhány napja készítettünk interjút a zimbabwei helyzettel kapcsolatban.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Soros ferdeszemu kollegaja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés