Brexit-szimuláció

Megelőzték a Brexitet Budapesten

2017. november 16. 17:00

Írta: Illés Gergő
Három nap alatt „távozott angolosan”, vagyis lépett ki az Európai Unióból Budapesten mintegy negyven magyar fiatal – legalábbis egy Brexit-szimulációs játék keretében. A rendezvény megnyitóján jártunk, ahol Iain Lindsay brit nagykövet a magyarokat is érintő fontos témáról beszélt.

Rendhagyó rendezvényre került sor november 10-11 között a budapesti Párbeszéd Házában – ugyanis a Danube Institute és a Negomoot (Tárgyalási Szimulációs Társaság Közhasznú Egyesület) „Angolosan távozók” címmel Brexit-szimulációs játékot szervezett. Mindez annyit tesz, hogy az esemény idejére mintegy negyven ambíciózus, a politika iránt érdeklődő fiatal gyűlt össze, hogy Nagy-Britannia az EU-ból való kilépését modellezze. Tudósításunk.

Kibogozni negyven évet

Mint az tudvalevő, a 2016-os Brexit-népszavazás eredményeképp Nagy-Britannia előreláthatólag 2019. március 29-én elhagyja az európai közösséget. De a legnagyobb kihívást nem is ez jelenti a kiváló brit diplomatáknak, hanem az 1973 óta, vagyis több mint negyven éve uniós tagállam Egyesült Királyság „kibogozása” a közös EU-s rendszerből. Több tízezer oldalnyi dokumentációról van itt szó, ráadásul a briteknek a kilépés utáni viszonyukat is rendezniük kell az unióval – legyen szó akár védelempolitikáról, kereskedelemről, a munkaerőpiacról, a pénzügyi szektorról, és még számtalan más területről.

Bármilyen nagy fejtörést jelentsen is ez a brit diplomaták számára, az „Angolosan távozók” rendezvény keretében ezt a résztvevő negyven fiatal kevesebb, mint három nap alatt kísérelte meg levezényelni. A Danube Institute és a Negomoot által szervezett rendezvény megnyitóján jártunk, amin az Egyesült Királyság budapesti nagykövete, Iain Lindsay, és az uniós ügyekért felelős magyar államtitkár, Takács Szabolcs is beszédet mondott.

Brexit – skót szoknya nélkül

A Horánszky utcai Párbeszéd házának impozáns dísztermében kicsit minden résztvevő arcára kiült a meglepettség, amikor Iain Lindsay magyarul köszöntötte az egybegyűlteket: „Örülök, hogy személyesen is találkozhatok a jövő nemzedékével – hiszen bennetek van a jövő” – mondta, egyébként gyönyörű magyarsággal, a közönség felé pillantva. Pedig túlságosan meglepődni nem kell: az egyébként skót származású Lindsay igazán szimpatikus személyiség, és eddig sem csinált nagy titkot belőle, hogy kiemelt figyelmet fordít a magyar nyelv elsajátítására. Nagyköveti ténykedése alatt már mesélt magyarul, skótszoknyában a skót népviseletről; a költészet napja alkalmából Juhász Gyulát szavalt; de a legutóbb akkor „robbantotta fel” az internetet, mikor esedékes magyar nyelvvizsgája előtt kérte honfitársaink biztatását.

Most azonban a skót népviseletet is öltönyre cserélte, és komolyabb dolgokról – nevezetesen a Brexitről – beszélt: szerinte a brit kormány az elmúlt hónapokban komoly haladást könyvelhetett el a Brexit-tárgyalások terén, ugyanakkor leszögezte, Nagy-Britannia pénzügyi kötelezettségeivel kapcsolatban még vannak viták az unióval. Ettől függetlenül nagykövet elmondta a londoni kormány sokat hangoztatott álláspontját is, miszerint „lehet, hogy elhagyjuk az Európai Uniót, de Európát nem”.

Iain Lindsay fontos bejelentést is tett: már korábban is sejteni lehetett, de most megerősítést nyert, hogy

semelyik, jelenleg is az Egyesült Királyságban tartózkodó uniós állampolgárnak nem kell elhagynia Nagy-Britanniát a brit kilépés után.

Hozzátette: a további jó kapcsolat kiemelten fontos mindkét fél számára. Sajtóértesülések szerint egyébként erre szüksége is lesz Theresa May kormányának, hiszen a Brexit-népszavazás óta drasztikusan visszaesett az Egyesült Királyságba érkező – és a brit gazdaság számára létfontosságú – uniós munkavállalók száma, így a brit kormány kénytelen lesz engedni a kérdésben.

Iain Lindsay beszél a megnyitón. Fotó: Negomoot

Lindsay után rövid beszédet mondott Takács Szabolcs uniós ügyekért felelős államtitkár is, aki hangsúlyozta: személyesen és a magyar kormány nevében is sajnálja, hogy ezen a megnyitón kell ülnie, mivel a magyar kormány mindig is nyíltan kiállt Nagy-Britannia EU-tagsága mellett. „Sajnáljuk, hogy a brit választók így döntöttek, de ettől függetlenül tiszteletben tartjuk a választói akaratot” – tette hozzá.

Három nap alatt kilépni

A megnyitó után a rendezvényt szervező Negomoot képviselőivel beszélgetve kicsit betekintést nyerhettünk abba, mi fán is terem egy Brexit-szerepjáték – és elmondhatjuk, bizony nem egy faék-egyszerűségű folyamatról van szó.

A háromnapos konferencián ugyanis igen sűrű a napirend: először is, mind a brit, mind az uniós delegáció külön bizottságokba ül. Itt, a háttérben érdekcsoportok és titkos alkuk születhetnek, pozíciókat oszthatnak ki, és szavazhatnak az egyes munkafolyamatokról. Például a brit delegációba a mérsékelt Brexit hívein kívül befértek a „kemény Brexit” képviselői, illetve jelen voltak az egész kilépést jórészt ellenző munkáspárti delegáltak is.

Az előkészítő szakaszt követően megkezdődhetnek a közös tárgyalások, majd az itt hozott kompromisszumokról, döntésekről és pontokról mind brit parlamenti, mind uniós szinten szavazhatnak a résztvevők, az egész folyamat végén pedig remélhetőleg egy mindkét félnek kedvező kilépési javaslatot sikerül megszavazni.

Egymásnak feszülnek az ifjú diplomaták. Fotó: Negomoot

És hogy mi a tanulság? Némi iróniával azt is mondhatnánk,

ha ezt a majd' negyven, diplomácia iránt érdeklődő lelkes fiatalt elküldenénk tárgyalni Brüsszelbe, akár holnapután is megtörténhetne a Brexit – nem kell ehhez másfél évig alkudozni.  

Afelől sincsenek nagy kétségeink, hogy a résztvevők valamelyikét előbb-utóbb magasrangú diplomataként láthatjuk viszont az Európai Unió intézményeiben. A valóság viszont egész biztosan bonyolultabb egy háromnapos szimulációs játéknál – bizonyára sokáig fogjuk még feszült figyelemmel azt találgatni, vajon miről is lehet szó a britek és az unió között a Brexit-tárgyalások végtelenül komplex, kesze-kusza és szinte teljességgel átláthatatlan folyamatában.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyetértek. A brüsszeli vízfej egyre ocsmányabb, kövérebb és agresszívabb féreggé kezd válni.

És ezeknek van bőr a képükön, és minket számonkérnek a kerítés miatt. Hihetetlen. Ez az EU egy vicc. Nincs itt semmiféle érték meg szabály, az erősebbnek van igaza és kész.

Jah, én is erre gondoltam. Azért is vannak beszarva Brüsszelben, mert ha Nagy Britannia simán kilép, akkor mi tartsa vissza a többi országot az EU-ból való kilépéstől?

Én úgy látom, hogy Európa országainak először el kell söpörnie ezzt a brüsszeli vízfejet, és egy másfajta együttműködési formát kéne kitalálniuk, mert ez a mostani, ez, szerintem épp saját magát veri szét piszkavassal, mikor épp keménykedik a nyomorult migránsaival, a nyitott társadalmas utópiát kergetve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés