Kritika

Két volt minisztere kritizálta az Orbán-kormányt

2017. október 14. 10:22

Martonyi János volt külügyminiszter és Stumpf István volt kancelláriaminiszter fogalmazott meg kritikát az Orbán-kormány tevékenységét illetően.

Több volt fideszes vezető is bírálatot fogalmazott meg a kormány tevékenységét illetően – számolt be a HírTv. Martonyi János korábbi külügyminiszter Orbán Viktornak az „etnikai homogenitás” megőrzésével kapcsolatos álláspontjával fejezte ki egyet nem értését, míg Stumpf István alkotmánybíró, volt kancelláriaminiszter az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítését rótta fel a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) nevű konferencián.

Martonyi János a konferencián a HírTv beszámolói szerint így fogalmazott: „Ezzel az álláspontommal nem leszek túlságosan sikeres. Úgy érzem, hogy természetesen ha a nemzetek Európájáról van szó, akkor azzal egyetértek. Nem igazán értek egyet a homogén nemzetállamok kategóriájával, döntően azért, mert ebbe a homogén nemzetállami szupremácia koncepciójába nem igazán tudom elhelyezni a három-négymillió magyar honfitársamat, a magyar nemzetnek a részeit.”

Stumpf István alkotmánybíró pedig a következőket mondta: „Szerintem ma már egyre kevésbé indokolt az, hogy a magyar alkotmányosság testén legyen egy ilyen nyílt seb, amit a gazdasági alkotmányossági kompetenciák felfüggesztése vagy korlátozása jelent. Ugye a magyar Alkotmánybíróság a központi költségvetés végrehajtása, központi adónemek, helyi adók központi feltételei, illetékek, járulékok, vámok tekintetében csak meghatározott feltételek esetén indíthat el vizsgálódást. Szerintem az alkotmányosság teljes spektrumának a helyreállítása ma már, öt évvel az új alaptörvény életbe lépése után indokolt lehet.”

A volt kancelláriaminiszter azt is, hozzátette, hogy : „amiatt alkotmánybíróként mindenképpen aggályaim vannak, hogy ha rövid távú politikai érdekek, cselekvőképességi vagy döntéshozatali kényszerek miatt átlépünk néhány olyan fundamentális, alkotmányos értéket, például a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmát, akkor hosszú távon lehetetlenítjük el a mindenkori kormányzatoknak a mozgásterét. Tehát én azok közé tartozom, akik tisztában vannak a kormányzati lépések szükségességével és gyors cselekvőképességével, de mindezt az alkotmányos keretek tiszteletben tartásával kell tenni.” 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/119188

Ajánljuk még a témában