Választás 2018

„Elbizakodottságra nincs okunk” – Gulyás Gergely a Mandinernek

2017. október 9. 11:27
Noha korábban elég jól álltunk a fiatalok bevonásával, most kevesebben vannak közöttük azok, akik hajlandóak lennének tenni a kormánypártokért – mondja a Mandinernek Gulyás Gergely, a Fidesz új frakcióvezetője, akit a párt velencei frakcióülésén választottak a képviselőcsoport élére. A politikust kérdeztük Botka László távozásáról, a bevándorlás-tematikáról és az önreflexióról is. Gulyás szerint „a magyar politikai elit önmagának árt, ha semmilyen kérdésben nem tud kompromisszumot kötni.” Interjúnk.

A múlt hét breakingje volt Botka László kihátrálása a miniszterelnök-jelölti szerepből. Vége van a centrális erőtérnek?

Semmilyen jel nem mutat arra, hogy Botka visszalépése a centrális erőtér végét jelentené. Ami néhány százaléknyi mínusz a szocialistáknál, az hasonló növekedés az LMP-nél és a DK-nál. Minden közvélemény-kutatás szerint a balliberális oldal pártjai és pártocskái összességében ma is több szavazatot kapnának, mint a Jobbik.

Ellenzéki térfélen Botka távozásával Szél Bernadett, Vona Gábor és Gyurcsány Ferenc maradnak tényezők. Kivel lehetne együttműködni szakpolitikai kérdésekben?

A mai ellenzék gyenge ahhoz, hogy egyik vagy másik pártja külön együtt merjen működni a kormánypártokkal. A ciklus egyetlen szabályt erősítő kivétele négy alkotmánybírónak az LMP-vel közös megválasztása volt, amellyel az LMP egyáltalán nem járt rosszul a közvélemény előtt. A helyzet azonban az, hogy a balliberális ellenzék addig hiszterizálta önmagát és csekély számú őszinte hívét a kormánnyal szembeni utálatban, hogy a legészszerűbb kompromisszum is árulásnak tűnik, ezért ha bárki kimarad a megegyezésből, az a kompromisszum tartalmától függetlenül árulónak fogja kikiáltani az együttműködőket. Legjobb példa erre, hogy júniusban az MSZP inkább saját javaslatát is leszavazta a törpepártok kampánytámogatásának visszafizettetéséről, noha evidens politikai érdeke lett volna igennel szavazni. De gyáva volt, félt, hogy szavazóinál az árulás bélyege erősebb a józan észnél. 


A jelenlegi előrejelzések szerint a Fidesz nagyarányú győzelme várható tavasszal. El lehet innen rontani a kampányt?

Természetesen. Bár az objektív gazdasági adatok alapján is tiszteletre méltó kormányzati teljesítmény áll mögöttünk, amelyre építhetünk, két alapigazságot nem szabad szem elől téveszteni. Egyfelől: jó kormányzással is lehet veszíteni, ahogy ezt 2002-ben tapasztaltuk, és rossz kormányzással is lehet nyerni, ahogy arra 2006-ban láttunk példát.

Másfelől, aki elhiszi, hogy már előre megnyerte a választást, az el fogja bukni azt. Elbizakodottságra tehát nincs okunk.

Hadd idézzem Kovács László örökérvényű bonmot-ját: nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni.

Ellenzéki térfélen Botka távozásával szükségszerűen formálódhat valamiféle összefogás, akár úgy is, hogy az MSZP nem állít önálló jelöltet. Dömötör Csaba államtitkár pedig egyenesen szoci-Jobbik összeborulásról beszélt. Létezik olyan választási formáció, amely megszorongathatja vagy akár le is győzheti a Fideszt?

Mi a választópolgárokat szeretnénk elsősorban meggyőzni arról, hogy családjuk és személyes jövőjük szempontjából a legjobb, ha továbbra is a Fidesz-KDNP pártszövetség és Orbán Viktor kormánya vezeti Magyarországot. Amit pedig az államtitkár úr említett, már meg is valósult bizonyos szinten: elég, ha megnézzük a veszprémi és a tapolcai időközi választást. Mind a Jobbik, mind a baloldal indított jelöltet mindkét körzetben, de a baloldal Veszprémben, a szélsőjobb a tapolcai körzetben fejtett ki aktív kampánytevékenységet. Az ellenzéki jelöltek hasonlóan koordinált kampányára látok esélyt tavasszal, azonban azt 2018-ban nem tartom elképzelhetőnek, hogy a baloldal és a szélsőjobb közös jelölteket állítson. Önmagában az a tény, hogy Botka László visszalépésével a közvélemény számára is világossá vált, hogy még mindig Gyurcsány Ferenc a balliberális oldal vezéralakja, a Jobbikkal való formális szövetség lehetőségét kizárja.

Ha megnézzük egy fideszes lakossági fórum vagy bármilyen pártrendezvény közönségét, azt láthatjuk, hogy az idősebb generáció tagjai vannak jelen elsősorban. Hová tűntek a fiatalok?

Bár az elmúlt időszakban mintha történt volna jó irányú változás, mégis ha a saját kárunkra szeretnék ironikus lenni, akkor azt mondanám, hogy sokszor ugyanazokat az arcokat látjuk, akiket tizenöt éve, csak tizenöt évvel idősebben. A Fidesz számára megtiszteltetés, hogy az idősebbek generáció tagjai közül sokan, akik nem is elsősorban maguknak, hanem gyermekeinek és unokáiknak szeretnének polgári jövőt biztosítani Magyarországon, ilyen aktívan, energiát és időt nem kímélve önzetlenül vállalnak részt a szövetség életében és a kampányunkban. Ez természetesen nem helyettesítheti a szembenézés szükségességét:

noha korábban elég jól álltunk a fiatalok bevonásával, most kevesebben vannak közöttük azok, akik hajlandóak lennének tenni a kormánypártokért.

A választási kampány ugyanakkor mindig jó lehetőséget kínál arra, hogy a fiatalokat megszólítsuk, a körükben általánosan is jellemző közéleti apátiát gyengítsük. Van olyan párt, amelynek tagsága fiatalabb, de összességében ma egyetlen párt sem dicsekedhet el azzal, hogy tömegesen meg tudta volna szólítani ezt a korosztályt, tehát ez nem csak a Fidesz, hanem a teljes magyar közélet feladata és felelőssége.

Frakcióvezetővé választotta a Fidesz. Mennyire érzi mélyvíznek az új szerepkört?

Elfogadtam a megtisztelő felkérést, hogy miután a Modern Városok Program Kósa Lajost a kormányba szólítja, a következő bő fél évre én vegyem át a frakció vezetését. 2010 óta három frakcióvezető – Lázár János, Rogán Antal és Kósa Lajos – mellett dolgoztam helyettesként, akiktől sokat lehetett tanulni, ezért bízom benne, hogy nem fogok csalódást okozni.

Milyen feladata van egy kormánypárti frakcióvezetőnek? A NER nagy jogszabályépítési munkálatai már lezajlottak, mire koncentrál most?

Egyrészt biztosítani kell az őszi parlamenti ülésszakban a stabil politikai támogatást a kormány számára, másrészt minden segítséget meg kell adni azoknak a fideszes és KDNP-s képviselőtársaknak, akik egyéni választókerületben indulnak újra mandátumért. Ez azért is kiemelt feladat, mert a Fidesz-frakció több mint háromnegyede egyéni képviselőkből áll, így az ő sikeres szereplésükön múlik, hogy 2018-tól újra polgári kormány alakulhat-e.

Jellemzően eddig ön volt a kormánypártoknak az a tagja, aki éles kritikát tudott megfogalmazni saját pártjával szemben is. A frakcióvezetői tisztség mennyiben szünteti meg ezt az önbíráló attitűdöt?

Önkritika tekintetében a házelnök úrtól azért nem venném el az aranyérmet. Egyébként sem örülök, ha az a látszat keletkezik, hogy általánosságban valaha is feladatomnak éreztem volna bármilyen különutas megközelítést. Ugyanakkor az önreflexióra való képesség erősíti a közösséget és a közösség hitelességét is. A kormánypárti frakcióvezető feladata, hogy a kormány politikai és közjogi hátterét jelentő képviselőcsoport egységét biztosítsa, így bár az ember személyisége nem változik, az eltérő feladatból másfajta kötelezettségek következnek. Az pedig, hogy időnként konstruktív kritikát is megfogalmaztam korábban, csak arra bizonyíték, hogy valótlan állítás, hogy a Fidesz kiközösítéssel fenyegetné a különvéleményt megfogalmazókat. 

Megkerülhetetlen aktuálpolitikai téma az ukrajnai nyelvtörvény. Mit tehet a kormány? Van-e kilátás bármiféle nemzetközi összefogásra?

Amennyiben Ukrajna számára valós ambíció az uniós tagság, akkor ilyen jellegű félfasiszta törvényeket nem fogadhat el. Tűrhetetlen, hogy ez megtörténhetett, és az is, hogy az ukrán elnök aláírta a törvényt. Arra törekszünk, hogy mindenkinek felhívjuk a figyelmét e jogszabály tarthatatlanságára. Az anyanyelven való oktatás brutális korlátozása minden, a kisebbségi nyelvhasználat területén létező európai jogi normával és a két ország közötti alapszerződéssel is szemben áll. Meghökkentő a törvény azért is, mert Magyarország kiállt Ukrajna mellett az uniós vízumliberalizáció ügyében, és a miniszterelnök visegrádi kollégáival együtt elsők között ítélte el az orosz agressziót a Krími-félszigeten. Ukrajna a saját területi integritása tekintetében is elveszíti az erkölcsi alapot arra, hogy a nemzetközi jogra hivatkozzon, ha egyébként más területen két lábbal tiporja azt.

Létezhet-e olyan ötpárti összefogás, mint a nyelvtörvény elítélése ügyében kialakult? Miért durvultak el a parlamenti és közvetve a közéleti diskurzusok? A bevándorlás napirenden tartása a kormánypártok felelőssége.

Azt remélem, hogy legalább nemzeti ügyekben létrejöhet a nyelvtörvény elleni fellépéskor megtapasztalt egység.

A magyar politikai elit önmagának árt, ha semmilyen kérdésben nem tud kompromisszumot kötni. Erről akkor sem mondhatunk le, ha sok negatív élményünk volt az elmúlt években.

A bevándorlás egész témaköre nem határozná meg ilyen mértékben a politikai közbeszédet, ha az ellenzék a magyar társadalom döntő többségével azonos álláspontot képviselne. Azonban nem tudtak ellenállni azoknak a nyugat-európai trendeknek, amelyek alapvetően mennek szembe a közép-európai térség társadalmainak véleményével. Ha ezt az ellenzék – akárcsak a politikai haszon szempontjából – egyszer majd reálisan értékeli, akkor arra a felismerésre kell jutnia, hogy számára politikailag sem érte meg, hogy nem jött létre nemzeti egység bevándorlásügyben. Ha eljutnak erre a következtetésre, talán változhat a közélet stílusa. Ne feledjük: Magyarországon szélről, durva retorikával még senki sem nyert választásokat. A kormánnyal szemben állva, de középről szoktak nyerni a pártok. Az a hangnem, amit az ellenzék megenged magának, alkalmas lehet arra, hogy legfeljebb néhány százezer hívüket fanatizálja, és a kormánypártokkal szemben ebben a körben gyűlöletet keltsen, de a csendes és mérsékelt többség szimpátiájának elnyerésére aligha.

Hogy képzeli el a saját jövőjét? Vinné tovább a frakcióvezetőség jelentette operatív feladatokat, avagy inkább olyan jogalkotó háttértevékenységgel foglalkozna, mint az elmúlt ciklusokban?

Erre azért is nehéz válaszolnom, mert semmiféle közéleti tisztségre vonatkozó ambícióm nincs a jövőt illetően. Az elmúlt három és fél évben a törvényalkotási bizottságban végzett munka számomra teljesen megfelelő volt. Ezt sem tekintettem ugyanakkor olyan feladatkörnek, amihez feltétlenül ragaszkodnom kellene. Meglátjuk, hogy az előttünk álló hat-hét hónap „kampány-frakcióvezetősége” hogyan sikerül. Mindenesetre demokráciában egy politikus saját személyes jövőjét illetően ne tervezzen a választásoknál hosszabb távra.

**

Fotók: Krc Viktor

Összesen 143 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Avagy már csak ezt a réteget tudja megvezetni a Párt és a fiatalok már nem bíznak ebben a brancsban, mert már ők is megismerték a dörgést.
Nem véletlen, hogy a nyugdíjasok annyi hála ajándékot kapnak most a választások közeledtével.
Mint ahogy az sem véletlen, hogy a max 8 általánossal rendelkezők körében a legnépszerűbb a Fidesz.

Mondjuk érdekes, hogy pont a fiatalok fordulnak el a Fiatal(!!) Demokraták Szövetségétől...

https://alfahir.hu/2017/08/04/..

http://www.nyugat.hu/tartalom/..

http://24.hu/kozelet/2017/08/0..

http://index.hu/belfold/2017/0..

http://www.atv.hu/belfold/2017..

Azt pedig ne felejtsd el, mielőtt elkezded kritizálni a forrásokat, hogy a Habony Médiaművek lapjaiban ilyen adatokat biztos, hogy nem fogsz olvasni.

Válaszok:
Berecskereki | 2017. október 9. 15:36

Az írásokban megjelenő elemzés egy kiscsoportos felmérésen alapszik. Nem ismert a módszer, így nem érzékelhető, hogy az egyes régiókat milyen arányban vették figyelembe. A teljes népességre vonatkoztatják, de a szavazóképes létszámnak a 35-40 százaléka nem szavaz. Az írások többsége a KSH adataira hivatkozik, melynek alapja a 2011 évi népszámlálás. Ha nem tévedek a naptár 2017-et mutat.

Nagy valószínűséggel közelebb áll a valósághoz az origón olvasható elemzés, amely a 2010 választás utáni felmérésre támaszkodik, amely 3000 fős csoportnál végezte el a közvélemény kutatást.
http://www.origo.hu/itthon/val..
Ez az elemzés pedig több tekintetben ellentmond az általad favorizált írásoknak.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2017. október 9. 17:26

Gyenge ellenzék puhítja a Fideszt is.

Úgy van ahogy írod.
A pártszimpátiát és az iskolázottságot együtt nagyon nehéz közvélemény kutatással mérni, mert az iskolázottság régiónként sokkal nagyobb szóirodást mutat, mint a pártszimpátia. Ezért is javasoltam az origo.hu írását, mert feltehetőn az közelebb áll a valósághoz. http://www.origo.hu/itthon/val..

"Nálunk az egyetemen a fidesz már szitok szó, és állandó vicc forrása. "

Melyik egyetemen? A "gender" egyetemen?

"A héten bérmálkoztál már?"

Csak reggel, délben meg éjszaka. ;-)

Ezt is olvastad, ha már az Indexet emlegeted?

"...Alapvető a különbség a végzettségi bontásban is: a diplomások nagyon nem akarják a Fidesz kétharmados többségét (7 százalék), míg a legfeljebb 8 osztályt végzettek 27 százaléka adna újra kétharmados többséget Orbán kezébe..."

"...Mint látható, a Fidesz folyamatosan veszített fővárosi és diplomás szavazókat. A budapestiek aránya a táboron belül 19-ről 10 százalékra, a diplomások aránya pedig 17-ről 10 százalékra csökkent. „Tehát míg 2016 nyarán tízből két Fideszes volt budapesti és három élt községben, április végén ez tízből egy fővárosi és négy községi szavazót jelent..."

Amúgy nem az volt a kérdés, hogy hogyan áll a közép és felsőfokú végzettségűek között a Fidesz hanem az, hogy a 8 általánost végzettek közt nagyobb-e ez az arány, mint a közép és felsőfokú végzettségűek közt. (És nagyobb ez az arány, ezt te sem tagadod.)
És arról sem írtam, hogy hányan választanak a magasabb végzettségűek közül a Fideszt. Ennek semmi köze az alacsonyabb végzettségűek pártpreferenciájához.

Szóval hagyjuk azt a meghunyászkodást, mert attól még nagyon-nagyon messze vagy.

Erre gondolsz??

"...A csak 8 osztályt végzettek aránya a Fidesz támogatói között a legmagasabb, a diplomásoké az LMP-ben..."

Válaszok:
Berecskereki | 2017. október 9. 18:25

Hát az a bizonyos origo link bezzeg nem hallgatja el szemérmesen ezt:

"...A csak 8 osztályt végzettek aránya a Fidesz támogatói között a legmagasabb, a diplomásoké az LMP-ben..."

Van még kérdésed???

Azt meg hagyjuk is, hogy itt és most úgy hivatkozol az írásomra, hogy a lényeget, a 8 általánost végzettek pártpreferenciáját meg sem említed. Mert ne ma biztos pártválasztók szimpátiája volt a kérdés, mégis csak arról írsz.

Szóval hagyjuk azt a "szemérmes kussolást"...

Erre utaltam.
"A csak 8 osztályt végzettek aránya a Fidesz támogatói között a legmagasabb, a diplomásoké az LMP-ben.

Az MSZP egyértelműen a nyugdíjasok pártja, ez már az életkori mutatókból is kiderült (55 év átlagéletkor), szavazóik csaknem fele nyugdíjas. A Jobbik támogatói között a legmagasabb a munkanélküliek aránya, csakúgy mint a tanulóké, de ebben a kategóriában az LMP-vel holtversenyben. Feltehetően ezzel (és a magas munkanélküliség egyéb társadalmi következményeivel) függ össze, hogy a Jobbik a magasabb munkanélküliségtől sújtott keleti megyékben ért el jobb eredményeket, megelőzve az MSZP-t. "

Az idézet azonban nincs összhangban a grafikonnal, ahol érettségivel nem rendelkező 61 % amelyben benne vannak a 8 általánost végzettek, a szakmunkás képzésben végeztek, továbbá a négy középiskolát elvégzették érettségi nélkül.
Ugyanez az MSZP-nél 54 %, a Jobbiknál 52 %, az LMP-nél 33 %.

"A jelenlegi előrejelzések szerint a Fidesz nagyarányú győzelme várható tavasszal. El lehet innen rontani a kampányt?

Természetesen. Bár az objektív gazdasági adatok alapján is tiszteletre méltó kormányzati teljesítmény áll mögöttünk, amelyre építhetünk, két alapigazságot nem szabad szem elől téveszteni. Egyfelől: jó kormányzással is lehet veszíteni, ahogy ezt 2002-ben tapasztaltuk, és rossz kormányzással is lehet nyerni, ahogy arra 2006-ban láttunk példát.
Másfelől, aki elhiszi, hogy már előre megnyerte a választást, az el fogja bukni azt. Elbizakodottságra tehát nincs okunk.

Hadd idézzem Kovács László örökérvényű bonmot-ját: nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni."


***

Józan beszéd.

"Ahhoz képest kibaszott nagy a pofátok!"

Nézd:

Gulyás Gergely kb. 50%-os támogatottság mellett is óvatos, kifejezetten az elbizakodottság veszélyeiről beszél.

Vona Gábor (és az ún. Jobbik többi politikusa) kb. 15%-os támogatottság mellett is folyamatosan "megállíthatatlan erősödésről" (!!!), "egyetlen kormányváltó erőről" stb. stb. ugat (hogy a te stílusodat vegyem át egy pillanatra).

Kinek is "nagy a pofája"?

Csak részben van igazad.
Az LMP-t nem lkehet aggálytalanul hozzáadni a ballib tömbhöz, ez igaz.

Viszont az erősen valószínűsíthető, hogy MSZP+DK+Együtt+PM szinten lesz valamiféle koordinált jelöltállítás, ahogyan 2014-ben is együtt indultak. Ezeket a pártokat a számítgatásoknál nagyjából össze lehet adni. És igen, az utóbbi hónapokban rendre erősebbek a Jobbiknál, több kvk-nál nem is kevéssel.

"Akinek van egy az átlagnál picit több IQ-ja, az a Sorosozásnak, Soros-tervnek, migránsozásnak nem ül fel. "

Akinek meg még több IQ-ja van elolvassa Soros terveit a Soros weblapján.

Bezzeg az ún. Jobbiknál... illetve hát... várjál csak... ez az a párt, ahol már ELLENZÉKBEN egyszemélyi vezetés épült ki, ahol Vona kénye-kedve szerint váltanak le alelnököket, zárnak ki alapítótagokat az elnökségből, sőt, a frakcióból is... maradjunk annyiban, hogy egészen röhejes, ha valaki az ún. Jobbik szavazójaként kritizálja a Fidesz belső felépítését.

Ajánlom figyelmedbe ezt a linket.
Azon belül is ezt a részt:

"... A csak 8 osztályt végzettek aránya a Fidesz támogatói között a legmagasabb, a diplomásoké az LMP-ben. "

http://www.origo.hu/itthon/val..

Szívesen, pincsi kutyus!

Nem baj, ha ennyire fogalmatlan vagy. :)
Reméljük, hogy az ellenzék is hasonló felfogásban készül a kampányra.

Abban a részében egyetértek, hogy HA nincs esély egy szélesebb (nyilván az LMP-t is magában foglaló) összefogásra, akkor az MSZP-nek az lenne, lett volna a helyes stratégia, ha önállóan indul, a törpepártokat lerázza magáról, a DK-tól megkülönbözteti magát.

De hát ezekben már semmi nincs akár csak a horngyulai politikai érzékből sem.

Válaszok:
hátakkor | 2017. október 10. 8:34

"Aki egy kicsit is értelmes, az önmaga is képes Soros tevékenységéről következtetést levonni.
Ugyanígy a migráns-invázióról is."

Ha tud róla.. nagyon kevesen olvassák a Project Syndicate-et, meg a Financial Timest

"az MSZP-nek az lenne, lett volna a helyes stratégia, ha önállóan indul, a törpepártokat lerázza magáról, a DK-tól megkülönbözteti magát."

Erről lemaradtak 2014-ben és közben az mszp is törpepárt lett.

Aztán a kormánypárti Origo által közzétett adatokról mi a véleményed?
Mert a tények azért makacsok tudnak lenni.
Vagy szerinted még az Origo is hazudik????

Nagyon ragaszkodsz a vezérhangyádhoz, de azért még utoljára megpróbálom, mert akinek diszlexiája van, az nehezen érti az olvasott szöveget.
Szóval nem az a kérdés, hogy mennyire népszerű a Fidesz, mert az elsősége teljesen egyértelmű. Én csak azt mondtam, hogy a Fidesz népszerűsége a 8 általánost végzettek között a legnagyobb.
Te linket kértél erről, én meg hoztam egy Origós(!!!!!) linket, ami ugyanezt írja. Érdekes módon erre valahogy elfelejtettél reagálni, pedig a kért linket megkaptad.

Pincsi kutyus!

A tények azok nagyon makacsak tudnak lenni, úgyhogy megismétlem amit írtam és amit az Origo link is ír.

"A csak 8 osztályt végzettek aránya a Fidesz támogatói között a legmagasabb"

Ez volt a vita tárgya és semmi más.
Köszike!!

De azért a linket biztos ami biztos nem nézted meg, pincsi kutyus.
Elvégre egy kutya is lerázza magáról a kellemetlen dolgokat.

Parancsolj, ezek frissebb adatok:

https://alfahir.hu/2017/08/04/..

http://www.nyugat.hu/tartalom/..

http://24.hu/kozelet/2017/08/0..

http://index.hu/belfold/2017/0..

http://www.atv.hu/belfold/2017..

A (2017. májusi) index cikkre külön felhívnám a figyelmedet, ha már az értelmiséget emlegeted.

Amúgy én adatokat hoztam, te meg csak elegánsan kijelented, hogy "...És ez most is a fidesz az ismert és reprodukált mérések alapján...".

És én sem állok az utadba, hogy megmutasd, hogy mennyi eszed van.

De ezzel azért továbbra is adós maradsz:

"...És ez most is a fidesz az ismert és reprodukált mérések alapján...".
Hol vannak ezek az "ismert és reprodukált mérések"???

Egyébként én nem azt állítottam, hogy "a 8 általánost végzettek csak a Fideszt támogatják" hanem azt, hogy ők -tehát nem mindegyikük- a Fideszt támogatják leginkább.

Szóval az, hogy "az értelmiség" már csak ezért is hibás.

Amúgy az "értelmiségről" szóló index linkről mi a véleményed?
Csak mert rájuk hivatkoztál.

Mondjuk azért ez is sokatmondó:
"...A másik nagyobb esés pedig áprilisban következett be (a legfrissebb adatokat április 25-28 között vették fel), amikor már túl voltunk több nagyobb budapesti ellenzéki tüntetésen. Az adatokból arra következtethetünk, hogy ezek a demonstrációk a budapestiekre és a diplomásokra voltak a legnagyobb hatással – mondta Reiner. Ezzel párhuzamosan azért nem csökkenhetett számottevően a Fidesz tábora, mert a számok szerint jött utánpótlás a községekből, illetve a legfeljebb 8 általános végzettek közül..."

De igen.
A tényekkel továbbra is adós vagy, mert az nem tény, hogy "Bármely mérést alapul vehetnénk, mind egy irányba mutat".
Mindezt pedig úgy, hogy te tőlem folyamatosan tényeket vársz, ha állítok valamit!!!
És még te beszélsz objektív vizsgálatról, amikor egyetlen állításodat sem támasztod alá -a tőlem elvárt- tényekkel.
Persze nekem mindig elmagyarázod, hogy ha állítok valamit akkor azt mindig tényekkel kell bizonyítanom, még itt a Mandineren is.

Szerény ismeretein szerint a bizonyítási teher azt jelenti, hogy annak kell igazolnia az állítását, aki állít valamit.
Én ezt megtettem, te meg nem. Vagyis én állítottam valamit, tényekkel, ezt viszont te cáfoltad, bizonyítékok nélkül.


No comment...

Még mindig várom a tényeket, amiket tőlem meg szoktál követelni...

Te állítottál valamit, amit tényekkel nem támasztottál alá.
Ennyi és nem több.

Oké. Magadra hagylak.
Reménytelen vagy.
Igazad csak neked lehet, senki másnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés