A nagy Amerika-projekt

2017. augusztus 10. 07:18

Boros Imre
Magyar Hírlap

A nyertes republikánusok egyes vezérei azon serénykedtek, hogy miként kellene Trumpot még a választások előtt letakarítani a pályáról.

„Az amerikaiaknak ez a vezérmondat és a kísérő mondatok egyértelműen azt sugallják, hogy Trump  szívesen szakítana az Egyesült Államok immár egy évszázados világhatalmi pozíciójával, mert ennek költségei szerinte hamarosan romba döntik az  amerikai nemzetállamot. Tömören szólva, a trumpi üzenetek arról szóltak, hogy jelentős  jövedelemátcsoportosítás van tervbe véve a világhatalmi Amerika terhére és a nemzetállami  Amerika javára. Világos, hogy ez nem egy egyszerű hatalmi  átrendezést jelent a kétpárti amerikai politikai rendszer egyik pártjától a másikra, hanem gyökeres változást. Trump megválasztása óta azzal bajlódik, hogy az amerikai politikai szerkezet mindkét pártja világbirodalmi berendezkedésű és érdekcentrumú, noha árnyalatbeli különbségek megfigyelhetők. Ez már a választási kampányban is látható volt. A nyertes republikánusok egyes vezérei azon serénykedtek, hogy miként kellene Trumpot még a választások előtt letakarítani a pályáról. Mi több, a republikánusok ikonjai, mint például a Bush család, nyilvánosan kijelentették, hogy az ellenjelölt Hillary Clintonra fognak szavazni, jelezvén az amerikai politikai elit világbirodalmi elkötelezettségét, sőt, ellenjelöltet is futtattak  saját soraikból.

Fél év elteltével érdemes áttekinteni, hogy miként halad a projekt. Tény, hogy Trump bejelentette kilépését a párizsi klímaegyezményből. Erről szinte a világ teljes közvéleménye értesült, rendkívül negatív hír formájában. Kevés viszont az információ arról, hogy ez nem azt jelenti, hogy az Egyesült Államok ezután fokozza a káros anyagok légkörbe juttatását. Éppen ellenkezőleg, ütemesen halad olyan energiaszerkezet felé, amiből sokkal kevesebb káros  kibocsátás lesz, és van már ma is. A NATO-szövetségeseknek is feladta a leckét, amit komolyan is vettek. A jelenleg a GDP egy százaléka körüli honvédelmi kiadások kötelező duplázása óriási összegeket jelent, amivel Amerika védelmi kiadásait csökkenteni lehet. Ezentúl az alapvetően amerikai technikai bázison működő NATO-ból tízmilliárdos megrendelések várhatók.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/115912

Ajánljuk még a témában