Hadműveletet indítottak a szír-libanoni határon

2017. július 21. 08:02

Ki akarja űzni a szíriai hadsereg és a Hezbollah az an-Nuszra Front szélsőséges csoportot a határ környékéről.

A szíriai hadsereg és a Hezbollah libanoni síita szervezet hadműveletet indított pénteken a lázadók ellen a szíriai-libanoni határ térségében – közölte a Reuterrsel a Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató katonai szövetség egyik parancsnoka. A hadművelettel ki akarják űzni a korábbi nevén an-Nuszra Frontként ismert szélsőséges csoportot a határon fekvő libanoni Arszal város peremén fekvő, a határon átnyúló Dzsurud Arszal környékéről, illetve a nyugat-szíriai Kalamun hegységből.

A határtérségben fekvő kietlen Dzsurud Arszal környékén van az Iszlám Állam terrorszervezet egyik hadműveleti bázisa is, és a térségben több ezer szíriai él menekülttáborokban. A libanoni hadsereg a hadművelet előtt erősítést küldött Arszalhoz, hogy megakadályozza a szélsőséges fegyveresek beszivárgását Libanonban. Szaad Haríri libanoni miniszterelnök kedden jelezte, hogy a libanoni hadsereg gondosan előkészített hadműveletet kezd a térségében, de nem hangolja össze lépéseit a szíriai hadsereggel. Az an-Nuszra Front korábban az al-Kaida szíriai ága volt, majd miután tavaly szakított a terrorszervezettel, felvette a Dzsabhat Fatah as-Sám nevet, jelenleg pedig a Tahrir as-Sám iszlamista fegyveres koalíció élén áll.

Három évvel ezelőtt, 2014-ben a dzsihadisták kétszer is betörtek a határtérségben fekvő libanoni Arszal városba, rendőröket és katonákat ejtettek fogságba, a város utcáin fegyveres harc bontakozott ki. Az összetűzésekben több libanoni katona is elesett. A szíriai polgárháborúban a Hezbollah jelentős támogatást nyújt a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadseregnek, de a szervezet szerepvállalását hevesen bíráltak a síita csoport ellenlábasai, köztük Szaad Haríri államfő is.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/115009