Az EU-ról is negatív a véleményük

A belgák elutasítóbbak a menekültekkel szemben, mint a magyarok

2017. június 27. 14:40

A brit Chatham House tíz európai országra, köztük Magyarországra is kiterjedő felméréséből kiderült: Belgium az egyik leginkább euroszkeptikus, valamint a menekülteket leginkább elutasító ország. Az elemzés szerint a belga lakosság több mint 60 százaléka gátat szabna a bevándorlásnak.

A belgák több mint fele számára elfogadható lenne a halálbüntetés bevezetése – írta a Le Soir című belga napilap internetes kiadásában kedden, az egyik legtekintélyesebb londoni külpolitikai kutatóműhely elemzésére hivatkozva.

Alexander Mattelaer, a belga adatokat közlő, brüsszeli Egmont Intézet európai ügyekkel foglalkozó részlegének igazgatója meglepőnek nevezte az európai polgárok szokásait és a kihívásokra adott válaszaikat elemző felmérés belga eredményét. Kiemelte: a vizsgálat szerint Belgium lakosságának több mint fele rossz szemmel néz a menekültekre és a menedékkérőkre, „nagyobb arányban, mint Magyarországon vagy a többi vizsgált országban”. A felmérés azt mutatja, hogy a tíz ország lakosságán belül 53 százalék – a magyar lakosságon belül 62 százalék – ért egyet azzal az, hogy az európai életforma összeegyeztethetetlen a muszlim közösségek életformájával. A belga lakosság több mint 60 százaléka gátat szabna a bevándorlásnak, különösen az iszlám országokból érkezők esetében.

A brit külügyi intézet felmérése azt mutatja, hogy a belgák 58 százalékának negatív véleménye van az Európai Unióról. Náluk csak a görögök és a franciák borúlátóbbak. A britek azonban, a szigetország uniós kiválása ellenére is a vizsgált országok közül az optimistábbak közé tartoznak.

Mattelaer szerint az Európai Unióval szembeni belga elégedetlenség megfelel a bizalmatlanságon alapuló „európai trendnek”, amelynek egyik oka, hogy sok tisztázandó kérdés merült fel a gazdasági válságot követő évek uniós intézkedéseivel szemben. A közös Európát támogató egység a második világháborút követő időszak eredménye volt, de a jelenlegi generáció elvesztette ezt a történelmi perspektívát – mondta az igazgató.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/113790