Volt orosz állami beavatkozás

Amerikai elnökválasztás: az orosz katonai hírszerzés meghekkelte a szavazógépek gyártóját

2017. június 6. 14:26
A Nemzetbiztonsági Ügynökség kiszivárogtatott titkos jelentése szerint az orosz hackertámadások a korábban feltételezettnél még súlyosabban érinthették az amerikai választási rendszert. Az NSA egyértelműen, minden kétséget kizáróan azt állítja, hogy az orosz katonai hírszerzés áll a támadások mögött.

Pár nappal a tavaly novemberi amerikai elnökválasztás előtt az orosz katonai hírszerzés (GRU) informatikai támadást hajtott végre legalább egy olyan amerikai cég ellen, amely szavazógépekhez való szoftvert gyártott, továbbá adathalász e-maileket küldött több mint 100 amerikai választási tisztviselőnek – jelentette a The Intercept nevű amerikai oknyomozó hírportál a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egyik szigorúan titkos jelentésére hivatkozva.

A szóban forgó NSA-dokumentumot egy névtelen forrás bocsátotta a portál rendelkezésére. A jelentés azokat a hírszerzési információkat tekinti át, amelyek a közelmúltban jutottak az ügynökség tudomására a tavalyi elnökválasztás befolyásolására tett orosz erőfeszítésekkel kapcsolatban. A május 5-i keltezésű dokumentum az eddigi legrészletesebb kormányzati összefoglaló arról, amit az orosz befolyásolási kísérletről tudni lehet – állította a The Intercept.

A jelentés szerint az orosz hackertámadások a korábban feltételezettnél még súlyosabban érinthették az amerikai választási rendszert. Az NSA egyértelműen, minden kétséget kizáróan azt állítja, hogy az orosz katonai hírszerzés áll a támadások mögött. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezzel szemben azt mondta a múlt héten, hogy az orosz állam sohasem volt részese hackertámadásoknak, és arra utalt, hogy egyes „hazafias” hackerek egyénileg intézhettek támadásokat. 

Az NSA-dokumentum nem tartalmaz arra vonatkozó következtetést, hogy a befolyásolási kísérlet vajon gyakorolt-e tényleges hatást a választás végeredményére, és a jelentés szerzői leszögezik: a hackerek eredményességét illetően még sok minden továbbra is felderítésre vár.

Az oroszok feltételezhetően a regisztrált választók adatbázisához próbáltak hozzáférni. A terv az volt, hogy magukat egy szavazógépekhez használt szoftver gyártójának álcázva rávegyenek helyi választási tisztviselőket arra, hogy megnyissanak egy fertőzött Word-dokumentumot, és így a hackerek ellenőrzése alá kerültek volna a fertőzött számítógépek. A hiteles álca megteremtéséhez a támadók először egy szoftvergyártó vállalat – valószínűleg a floridai VR Systems – belső számítógépes rendszerébe törtek be adathalász e-mailek segítségével 2016 augusztusában. Az NSA szerint a vállalat hét alkalmazottját vették célba, közülük feltételezhetően egy embernek a belépési profiljához hozzá is férhettek a hackerek.

A VR Systems nem magát a szavazógépet állítja elő, hanem olyan szoftvert és eszközöket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a választás folyamán regisztrálni és ellenőrizni tudják, ki az, aki szavazásra jogosult. Honlapja szerint a cégnek összesen nyolc szövetségi állammal van szerződése.

Két hónappal később – röviddel a választás napja előtt – újabb adathalász e-maileket küldtek ki összesen 122 amerikai választási tisztviselőknek egy fiktív e-mail-címről a VR Systems egy alkalmazottja nevében. Ezekhez az elektronikus levelekhez egy trójai vírust tartalmazó Word-dokumentumot csatoltak, amelynek megnyitása révén a hackerek lényegében teljes hozzáférést nyerhettek a fertőzött gépekhez. A címzettek valószínűleg a választói regisztrációs rendszer koordinálásával foglalkoztak.

A The Intercept által ismertetett NSA-jelentés szerint azonban nem egyértelmű, milyen eredménnyel járt a támadás, és nem lehet tudni, hogy ténylegesen milyen adatokhoz juthattak hozzá az orosz hackerek.

(MTI)

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

jaja.

meg aztan azok nem is a mi hackereink, hackeregyenruhat barmelyik boltban lehet kapni.

Na ja! Putyin apró kis zöld embereket ültetett be Hillary Clinton és a szavazók agyába, továbbá a szavazatszámláló szoftverekbe, hogy ne Clinton nyerjen. Továbbá ez okozta, hogy Hillary Clinton levelezése egyenesen Putyin számítógépére ment. ;-)

Na ja! KGB már nincs csak Béla van. ;-)

Ha ezek a szakadt, lenézett oroszok képesek ilyesmire, és meg is teszik, akkor fejlett USA kihagyna egy ilyen lehetőséget a saját érdekében? Merkel lehallgatása után nagyon hamar csend lett, pedig ott is lehetett volna háborogni.

Ha az oroszoknak az volt az érdekük, hogy rossz elnöke legyen az amcsiknak, hagyták volna Clintont nyerni.

Nem tudják, mit okozott ez az egész, de abban biztosak, hogy az orosz titkosszolgálat áll mögötte. Anyátok picsáját.

Jaja. Phishing emailekkel betörtek ahhoz a céghez, amelyik a szavazatokkal, szavazókkal foglalkozó szoftvereket fejleszti. Na persze.

Oksa, csak ugye, egy olyan cégről van szó, amelyik kiemelt fontosságú adatokkal foglalkozik. Teljességgel elképzelhetetlen, hogy nincs ezerféleképpen monitorozva, nincs védelmi rendszer kialakítva stb... Hogy csak beküldenek egy emailt, csatolva vírusos word doksival, és azt nem fogja meg a levezőrendszer.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés