Lex CEU

Rendőri intézkedés nélkül ért véget a CEU-s tüntetés

2017. április 10. 07:41

Este hét körül fejeződött be a hivatalos CEU melletti demonstráció, de néhány ezren ezt követően az EMMI épületéhez, majd a Fidesz székházához vonultak. Rendőri intézkedés nem történt.

A felsőoktatási törvény módosításának visszavonását követelték a Közép-Európai Egyetem (CEU) ellehetetlenítése elleni, Parlament előtt tartott tüntetésen résztvevők, melyen több tízezren vettek részt. A demonstrálók arra hívták fel Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt. A tüntetés délután kezdődött Budán, a Várkert bazárnál, onnan vonultak a Lánchídon át, a József Attila és a Nádor utca vonalán a Parlamenthez. A Kossuth Lajos tér gyakorlatilag megtelt tiltakozókkal. 

A szervezők este 7 óra után bejelentették, hogy vége a tüntetésnek, és kérték, hogy mindenki békésen menjen haza. A demonstráció hivatalos befejezése után a tömeg együtt elénekelte a himnuszt és többször is fölemelték világító mobiltelefonjaikat. A tömeg egy része a Kossuth téren maradt. Este 9 óra körül aztán a Kossuth térről több ezren az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szalay utcai épülete elé vonultak, majd a Nagykörúton a Fidesz Lendvay utcai székháza felé indultak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap késő este közölte: a tömeg egy része a Lendvay utcától az Andrássy úton az Oktogon irányába vonult, ezért a rendőrség lezárta az Andrássy utat a Dózsa György út és az Oktogon között, valamint az Oktogon teret. Ezzel egyidejűleg megnyitotta a Dózsa György utat a forgalom számára. Rendőri intézkedés továbbra sem történt – tették hozzá. 

Az ide átjövő néhány száz tüntető egy része az Oktogonon leült az aszfaltra, majd egy idő után szétoszlott a tömeg.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/110687

Ajánljuk még a témában