„Orbán rosszul döntött, de jöttünk” – ötezer lengyel a Múzeum előtt

2017. március 15. 10:56
Két hete kezdték szervezni a buszutat Lengyelországból, hat órát zötykölődtek, csak hogy itt legyenek Orbán Viktor ünnepi beszédén március 15-én. Annak ellenére sem fújták le az utat, hogy Orbán megszavazta Donald Tuskot az Európai Tanács élére, amin eléggé kiakadtak. Több ezer lengyel állt már a Múzeum körúton, amikor Juhász Péterék még csak átjutottak az Astoria kordonján – az Orbán-beszéd előtti percekben kérdéses, találnak-e jó „fütyülős” helyet. FRISSÍTÉS: találtak.

„Nagyon rossz döntés Orbántól, Tusk nem a lengyel érdekeket képviseli” – mondja a Mandiner érdeklődésére Krzysztof nem sokkal délelőtt tíz óra után a Múzeumkerthez néhány lépésre lévő Múzeum kávézó teraszán. Ő a vezetője annak a hétfős kis csoportnak, amely része az állítása szerint mintegy ötezer lengyelt magába foglaló „küldöttségnek”, amely a magyar nemzeti ünnepre immár hagyományosan megérkezik.

Krzysztofék most vannak itt harmadjára. A szervezést ezúttal is a jobboldali, Kaczyński-párti hetilap, a Gazeta Polska vállalta, amelynek aktuális címlapján Tuskot nemes egyszerűséggel német jelöltnek titulálják. Márpedig Tusk újraválasztását az Európai Tanács élére Orbán is megszavazta, ami diplomáciai hullámokat is vetett a múlt héten. 

Az ötvenes éveiben járó Krzysztof és fiatalabbakból álló csapata ennek ellenére sem gondolták meg magukat a magyarországi túrát illetően. „Ez napi politika. A lengyel-magyar barátság sokkal fontosabb ennél. Ez egyetlen, pillanatnyi rossz döntés, sokunkat fel is háborított, de Orbán politikája jó Magyarországnak, jó Lengyelországnak és a visegrádi négyeknek. Támogatjuk.”

A lengyel tömeg a Múzeum körúton, a múzeumkerti színpaddal szemben helyezkedik el. Noha van olyan lengyel, aki „Orbán úr, megsértette a lengyel testvéreit. Miért?”-feliratú táblát tart a kezében, füttykoncert tőlük mégsem várható.

Az újfent füttyögést tervező Juhász Péterék hatékonysága pedig az Orbán-beszéd előtti percekben kérdéses. Ők ugyanis negyed tizenegykor jutottak át az Astoriánál felállított kordonokon, a legjobb „kifütyülős” helyek pedig addigra már foglaltak voltak. 

FRISSÍTÉS: Juhászék találtak jó helyet. Hangos a füttykoncert az Orbán-beszéd alatt.

Összesen 100 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Örülünk, hogy eljöttek.

Mi sem szívtuk mellre, hogy a varsóiak 54%-a Párizst szerette a 2024-es olimpia helyszínének.

Nem értem, Juhász miért téma egyáltalán? Az ott lévő tömeg töredékét alig kitevő társaság fütyült.

És?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés