Open Society Foundations

„Tovább folytatjuk!” – Soros alapítványa reagált Németh Szilárd nyilatkozatára

2017. január 11. 12:59

Christopher Stone, a Soros György által alapított Nyitott Társadalom Alapítványok elnöke nyilatkozatban reagált Németh Szilárd kijelentéseire. Stone azt ígérte, hogy tovább folytatják munkájukat Magyarországon, annak ellenére, hogy a kormány ellenzi a küldetésüket. A szervezet vezetője felhívta arra a figyelmet, hogy az alapítványok a kommunizmus alatt is nyújtottak támogatásokat, többek között Orbán Viktor is Soros-ösztöndíjas volt. Hangsúlyozta, hogy vörösiszap-katasztrófát követően 1 millió dollárt adományoztak Magyarországnak és jelenleg is támogatnak civileket. Németh Szilárd korábban azt mondta, hogy el kell takarítani a „Soros-birodalom álciviljeit”.

A Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) folytatni fogják munkájukat Magyarországon, annak ellenére, hogy a szervezet szerint a kormány ellenzi a tisztességesebb, elszámoltathatóbb társadalmakért folytatott missziójukat – közölte Christopher Stone, a szervezet elnöke szerdán az MTI-vel.

Magyarországon és szerte a világban is minden eddiginél jobban összepontosítunk arra, hogy helyi csoportokkal dolgozva erősítsük a demokratikus gyakorlatot, jogokat és igazságosságot – írta Stone angol nyelvű közleményében.

Németh Szilárd nyilatkozata nagy visszhangot keltett  

Németh Szilárdot, a Fidesz alelnökét keddi sajtótájékoztatóján arról kérdezték, hogy hírek szerint törvényjavaslat készül a civil szervezetek vezető tisztségviselőinek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségéről. Németh ekkor úgy nyilatkozott a „Soros-birodalom álciviljeit azért tartják fenn, hogy „a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött”. 

Novemberben mi is megpróbáltuk kideríteni, hogy a képviselők szerint ki mögött áll Soros György. Akkor nem tudtunk fideszes képviselőt megszólaltatni az ügyben, a KDNP-s Hoffmann Rózsa is csak annyit mondott, hogy nem lát be Soros háta elé.  

Német Szilárd azonban most tiszta vizet öntött a pohárba: „Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, és azt gondolom, hogy el kell innen takarítani. És most ennek, úgy érzem, eljött a nemzetközi lehetősége” Donald Trump amerikai elnökké választásával – mondta az említett sajtótájékoztatón. A fideszes képviselő nyilatkozata nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi sajtóban is, a Human Rights Watch aggodalmát fejezte ki a napi hírösszefoglalójában.

Open Society: Tovább folytatjuk!

Az Open Society elnöke emlékeztetett arra, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok az elmúlt három évtizedben „elképesztően széles körben” nyújtottak támogatásokat: a kommunizmus időszaka alatt fénymásolókkal segítették információhoz jutni az embereket, az 1990-es években internet programot valósítottak meg magyar iskolákban, több mint 3 millió dollárral (882 millió forinttal) támogatták az iskolás gyerekek étkeztetését, ultrahangos készülékekkel segítették a magyar kórházakat, és több mint háromezer ösztöndíjat biztosítottak magyar diákoknak, köztük a jelenlegi kormányfőnek.

Emellett – folytatja a közlemény – a szervezet 2010-ben, a vörösiszap-katasztrófát követően 1 millió dollárt adott a veszélyes anyag eltávolítására. 

Jelenleg a Nyílt Társadalom Alapítványok több mint 60 magyar civil szervezetet támogatnak, amelyek olyan ügyeket segítenek, mint a független újságírás, a civil részvétel, valamint a korrupció és a diszkrimináció elleni küzdelem – áll a közleményben.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/107881