A baloldali fiatalítás csődje

2017. január 10. 17:26

Nagy Attila Tibor
Vendégszerző
Az MSZP fiatal nemzedéke tönkretette a pártot.

Nagy Attila Tibor írása

 

Nincs igaza Molnár Gyula MSZP-s pártelnöknek, amikor Kunhalmi Ágnes megdöbbentő, a politikusnak és a pártnak egyaránt károkat okozó produkcióját nem pártügynek, hanem a képviselő asszony személyes ügyének tekinti. Annyiban persze érthető Molnár reagálása, hogy kifelé kisebbíteni szükséges a dolog jelentőségét és a politikusra kell hárítani a meglehetősen kínos esemény ódiumát. A folyamatos röhögésbe fulladó szereplés azonban valójában nem pusztán Kunhalmi felelőssége, hanem az egész párté is – ugyanis ő az MSZP grádicsain lépkedett előre annak idején, méghozzá elég gyorsan. Immáron ő a párt egyik legfontosabb vezetője, lévén, hogy országgyűlési képviselősége mellett a fővárosi szervezet elnöke is. Fürge pártkarrierje azonban korántsem egyedi a pártban.

Amikor Orbán Viktor 35 évesen lett miniszterelnök, a szocialistákra egyre nagyobb lett a nyomás az 1998-as választási vereség után, a következő felütéssel: Lám, lám, az új magyar jobboldalnak lehengerlő, fiatalos csapata van, ellenben az MSZP tele van a Kádár-rendszerben szocializálódott élcsapat tagjaival, a vezetőség elöregedőben – ez így nem mehet tovább. Tessék végre fiatalítani!

Az akkori balliberális értelmiségi-és médiaelit paranccsal felérő követelését a szocialisták a következő években szépen végre is hajtották. A 2000-es években megjelent a Magyar Szocialista Pártban egy olyan új, valóban fiatal nemzedék, amelynek tagjai mind komolyabb befolyásra tettek szert. Ekkortájt ismerhettük meg Mesterházy Attila, Hagyó Miklós, Tóbiás József, Nyakó István, Kunhalmi Ágnes, Újhelyi István, Zuschlag János, Tüttő Kata, Hunvald György nevét. A pártban életkori és női kvótát vezettek be, amelynek következtében a pozíciók bizonyos hányadára csak nőket és fiatalokat lehetett megválasztani – természetesen ez is segítette ezt a fiatal csapatot. Felemelkedésük gyorsnak bizonyult: a már említett Kunhalmi 2006-ban még önkormányzati képviselő, 2010-ben már országos elnökségi tag lett; Hagyó Miklósnak sem kellett sokat várnia a főpolgármesterhelyettesi poszt elnyerésére, Mesterházy Attila néhány év leforgása alatt a párt frakciójának egyik befolyásos tagja, majd pártelnök lett, Nyakó István országgyűlési képviselővé, többszörös sajtófőnökké vált; Újhelyi István a magyar és az európai parlamenti patkókat egyaránt koptatta már. Nem beszélve Gyurcsány Ferencről, aki szintén fiatalon jutott magasra, de ő annyiban nem sorolható ebbe a csoportba, hogy nem velük kezdett el politizálni, ő a kormányzati tisztségeivel (miniszteri, miniszterelnöki poszt) lett egyre komolyabb tényező és nem a párton belül ívelt fel eleinte a karrierje.

Nos, e fiatal, kétségtelenül lendületes nemzedéknek jutott a feladat, hogy átvegye az „öregektől”(pl. Horn Gyula, Kovács László, Vitányi Iván, Kósáné Kovács Magda) a stafétát és a Fidesszel szemben korszerű, versenyképes alternatívát állítson. E csoport tagjainak ambícióival (pozíció - és pénz utáni hajsza) nem is volt semmi gond, csakhogy ez sokszor nem párosult a társadalmi igazságtalanok felszámolásának akarásával és a tanulási vággyal. A szakpolitikai részleteket hagyjuk a csudába, elég néhány kommunikációs panelt lendületesen elmondani a párt szerveiben, és a TV-ben!, ez érződött nem egy szereplésükön. Csakhogy éppen a 2002-2010 közötti kormányzás kudarca mutatta meg, hogy a felkészültség, olvasottság még a politikában sem spórolható meg, különösen akkor nem, ha egy politikus a saját meggazdagodásán kívül az ország helyzetének javításához is hozzá kíván járulni.

Ez a fiatal nemzedék megváltást nem, bajokat viszont annál inkább hozott a pártra. A Zuschlag- ,Hagyó-, Hunvald- ügyek nagyon sok kárt okoztak az MSZP-nek, amelyek hozzájárultak a szocialisták 2010 - es katasztrofális választási vereségéhez. E fiatal csapat két tagja is – Mesterházy Attila és Tóbiás József – a párt legmagasabb posztján kapott később lehetőséget a bizonyításra, ám mindketten elmélyítették a szervezet válságát. Sem ők, sem nemzedékük legtöbb tagja nem törte magát XXI. századi baloldali vízió kialakításával, hanem leragadtak ellenfeleik nyilvános – sokszor eléggé unalmas stílusú – bírálatánál, vagy pozícióik megvédésénél. Természetesen nem baj, ha egy politikus feljebb akar jutni, de kérdés, hogy érdekli-e őt komolyan közössége gondjainak megoldása és hajlandó-e ezért nagyon sokat tanulni? E csoport tagjainak többségét ez szemmel láthatóan nem nagyon izgatta és nem izgatja most sem.

Az MSZP fiatal nemzedéke tönkretette a pártot. Hol vagyunk már Horn Gyulától, akinek természetesen számos vitatható lépése, döntése volt, de mégiscsak kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezett és akkoriban a párt folyamatosan olyan lakossági támogatottsággal rendelkezett, amiről a mai MSZP-sek egyelőre csak álmodhatnak! A szocialista párt fokozatos lejtmenete ezen fiatal nemzedék megerősödésével párhuzamosan ment végbe.

Ezért kár volt fiatalítani.

 

A szerző politikai elemző(Méltányosság Politikaelemző Központ) 

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az MSZP, és ez fontos, a valóságban sohasem pártként működött.
A párt megnevezés csupán álca volt.
Ávós-munkásőr-szochazások és ivadékok lerakata, gyűjtőhelye, Segítsd az elvársat, elvtárs! jelszó alatt.
A magyar népet, nemzetet, országot mindig is lesz.rták.
Tisztelet a kivételnek.
Kósa Ferenc, és talán egy tucat.

Elnézve ezeknek újaknak a névsorát, hogy ezek közül mennyien kompromittálódtak röpke 10-15 év leforgása alatt... elképesztő. Valami nem stimmel.

Vagy eleve debileket válogattak be, vagy az MSZP öregjei direkt alátettek az új generációnak, és infókat szivárogtattak ki róluk. Ennyi hülye egyszerűen nincs.

Válaszok:
hátakkor | 2017. január 10. 18:43

Az MSZP-t vezetőinek és politikájának kiöregedése koptatta el. Az előbbin úgy ahogy változtattak, de a politikájukon nem.

"Ezért kár volt fiatalítani."

Egyébként pedig elkerülhetetlen volt. A szerző is írta, a gárda kiöregedett, muszáj volt beemelni és megpróbálni kinevelni egy új generációt.

Más kérdés, hogy ennek az új generációnak miért nem sikerült stabilizálnia a pártot. Benne lehet a nemzetközi baloldal gyengélkedése-kiüresedése is, de attól tartok, hogy a pártállami örökség is jócskán hozzájárult ehhez.

A maszop "fiataljai" a brutálisan és sírig örökifjú átvedlett mszmp-s kleintúra mellett már csak azért sem rúghattak labdába, mert szívszorongatóan koravének voltak.


A forradalom, főleg a bolcsi, felfalja saját gyermekeit.

Érdekes megközelítés. De igazi hírértéke azért annak van, ami most Olaszországban robbant ki.

Egy olasz testvérpár - a fiú nukleáris mérnök -olyan lehallgató központot hozott létre, amely évek óta lehallgatta az olasz vezető politikusokat, miniszterelnököket, közintézményeket, vezető katonákat, cégeket.

Dossziét vezettek az érintett vezetőkről, adatokat gyűjtöttek nemzetbiztonsági intézményekről, a polgári repülésről, a repülési útvonalakról, szerteágazó stratégiai területekről.

Mindkettőjüket letartóztatták, s az első értékelések szerint szabadkőműves háttér tételezhető fel. Arról még nincsenek információk, hogy belső használatra, vagy külső , s milyen megrendelésre dolgoztak.

Az olasz politika, gazdaság, nemzetbiztonság olvasókönyv valaki/k/ számára. Lehet tippelni...cui prodest?

Nem irigylem a szocik problémáit. Lerí róluk, hogy valahogy, csak jussunk be, valahova, legyen vmi fizetség, autó, költségtérítés. Lássanak a TV-ben! Eleve csak hülye ment szocikhoz, Újhülyét, Kecskeházyt vissza sem hívták a FIDESZ irodáról. Így lettek hivatásos szocik.

"Vagy eleve debileket válogattak be, vagy az MSZP öregjei direkt alátettek az új generációnak, és infókat szivárogtattak ki róluk. Ennyi hülye egyszerűen nincs."

De! Eleve csak valami kontraszelektált ment a pufajkásék posztkommunista szervezetébe. Sztem azt hitték 4..8 évente váltakozva kerülnek kormányra automatikusan. Hatalomban megszedem magam, aztán 4 évig elalibizek, kavarok az állami apanázsból.

"Jól tudjuk, hogy Medgyessyt az szdsz puccsolta meg, az mszp öregjei Kiss Pétert szerették volna, aztán mégis valahogy az Apró-klánnal rokoni kapcsolatba verődött Gyurcsány lett a befutó"

Vas megyei vatta emberekkel építkezett Fletó, volt kan cigány által végrehajtott férfi szerelem is. Hátulról.

A Megyó puccsnál, a jelölésnél a pécsi polgi Toller elvtárs, szólt amikor Kiss Pétert akarták Megyó helyére tenni, hogy ácsi és így lett Fletó a befutó.
2014-ben be sem jutott volna, akkor meg Ildikó néne rakta fel bejutó helyre a csacsi Mesterházy listájára a bukott idiótát.

"Pl. Vóna fiatal ambiciózus politikus, de ő is a Fideszben kezdte, és nem az MSZMP-ben."

Fideszben sosem. Polgári kör lesz az! De nem tudott várni a sorára, belekezdett egy immáron 13 éves menetelésbe inkább.

A mostani - ideiglenes, Kopaszi-gát - elnöküket is csak másodfokon mentette fel a bíróság. Lehetett volna fordítva is és akkor böriben van az ATV stúdió helyett.

"mesterházy féle mszp-t a hellerék baszták el az összefogás marhasággal.."

mert Heller nélkül olyan frankó volt a kecskeházy mszp.. Le tudta nyomni Lúdas Mutyis
Soros erőlködését.

Eleve hogy pofázhat bele egy Heller?
Az meg hogy Kecskeházy szocialista Ildikó egy szottyasztott csettintésére csak úgy felteszi a bukott idiótát a véghalál pillanatában listára, aki pofátlanul még Fodor Gabriellát is viszi bejutó helyre, hogy Jávorék unikumoznak nem keveset, az mindent elmond mind az öreg, mind a fiatalabb szocik képességeiről.

Nekem is ez a véleményem az MSZP-ről, generációs jelenség, egy adott korszakhoz köthető. Hosszútávon nem életképes, mert a régmúltban gyökerezik a tábora.

Olyan ez, mint az okostelefon biznisz. Az új okostelefon generációt nem azok a cégek hozták ki, akiknek volt előéletük, hanem a friss belépők. A régiek meg akármit csináltak, akármennyi pénzt fektettek bele, nem tudtak egyszerre megfelelni a meglévő vásárlóiknak, és az újaknak is egyszerre. Disruptive innovation

Az MSZP is ilyen helyzetben lehet. Nem képviselhet egyszerre folytonosságot, és gyökeres megújulást is ugyanaz a párt.

Ezen kell csodálkozni?

Gyurcsány öszödön megmondta, hogy nem tökéletesek és nem is lesznek.

Igazad van. Tehát Fidesz tag lehetett, meg magában a Főnök polgári körében mozgott.
Lehet már akkor ME akart lenni, mert egy ME mindent elintéz. Nem volt esélye, vagy nem akart várni - belekezdett egy (Új-) Jobbik mozgalomba inkább. Immáron 13 éve.
Másfél év és lemond (?)

ipari tanulók, vagy sem, azért elég ijesztő látni, hogy az orbán-áder-kövér-pokorni vonalat ilyen rogán-lázár-szíjártó-habony vonal készül váltani.

ezekben nyoma sincs az országért gondolkozásnak, tenni akarásnak. legyen meg a napi guccira való, és a saját maguk érdekén kívül ESETLEG a párt érdekét hajlandóak még figyelembe venni.
lehet, hogy tévedek, de nekem ez a benyomásom...
nem vagyok optimista a fidesz jövőjét (=orbán után) illetően.

Szerintem a tisztelt szerző téved. A nemzet, az ország szempontjából érdemes volt az MSZP-nek fiatalítani. Éppen azért, mert "a szocialista párt fokozatos lejtmenete ezen fiatal nemzedék megerősödésével párhuzamosan ment végbe."

Olyan is volt, hogy az öreg mindent megtanított az ifjúnak, ezért az ifjú fiatalon lett öreg szemléletű. Maga Mesterházy mondta, hogy milyen sokat tanult Lendvai Ildikótól.
Lehet, hogy az volt a baj-szerencsére-hogy az ifjakat nagyon tanították és nem engedték nekik az újragonddolást....stb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés