Tengeri sárkány

Tajvan közelében gyakorlatozott a kínai haditengerészet

2017. január 3. 09:46

A kínai haditengerészet egyetlen repülőgéphordozója és egy kísérő flottilla gyakorlatozott a Dél-kínai tengeren, miután Tajvan partjainak a közelében haladtak el. Az anyahajóról felszálló vadászgépek Kína szerint „rutin gyakorlatokat” végeztek. A történtek tovább növelték a két ország között kiújult feszültségeket.

A kínai haditengerészet egyetlen repülőgéphordozó anyahajója haladt el több hadihajó kíséretében a Dél-kínai tengeren, Tajvan partjaitól kilencven tengeri mérföldre. Kína ezzel nemzetközi jogsértést követ el, Peking azonban nem ismeri el a szigetország függetlenségét és jogot formál a területeire – írta meg a Reuters. 

Az anyahajóról felszálló J-19-es vadászgépek repülési gyakorlatokat végeztek – erősítették meg a kínai Népi Felszabadító Haditengerészet forrásai, a gyakorlatok pontos helyszínét azonban nem határozták meg.

Korábban Donald Trump megválasztott amerikai elnök Tajvannal való telefonbeszélgetése borzolta a kedélyeket Kínában. Trump elnöksége az Egyesült Államok Nixon óta fennálló „egy Kína” politikájával való szakítást jelentheti. 

Decemberben hajtotta végre Kína az első éles lőszeres hadgyakorlatát Korea partjainak közelében, majd december 25-én bejelentette, hogy a szovjet gyártású Liaoning anyahajó és a kísérő flottája „rutin gyakorlatokat” fog végezni a Csendes-Óceán nyugati részén. 

A flottilla Japánban akkor keltette fel a figyelmet, amikor áthaladt az ország Miyako és Okinawa szigetei közötti tengerszoroson. A japán Önvédelmi Tengeri Erők az anyahajóval együtt hat áthaladó hajót, valamint egy átrepülő helikoptert figyeltek meg.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/107623