Felmérés

Kilenc éve nem volt ilyen népszerű Gyurcsány

2016. november 23. 16:42

A pártok erőviszonyában semmi lényeges elmozdulás nem történt a Medián legfrissebb, novemberi kutatása szerint, az egyedüli fontosabb változás, hogy a Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül 10 százalékra csökkent, de még mindig ők a második legerősebb párt, igaz csak egy hajszállal: az MSZP 9 százalékon áll ebben a körben. Számottevően javult viszont az ellenzéki politikusok megítélése szeptemberhez képest, Gyurcsány Ferenc például kilenc éve nem volt olyan kedvelt, mint most, de azért még mindig a lista végén kullog. Rogán Antal viszont egyre népszerűtlenebb.

Nem történt jelentős változás a nagyobb pártok népszerűségében szeptemberhez képest, azonban a Jobbik támogatottsága tovább csökkent – derül ki a Medián legfrissebb, a HVG számára november közepén készített közvélemény-kutatásából. A hvg.hu cikke szerint „sem a népszavazási kampány, sem az elmúlt hetek eseményei” nem okoztak áttörő változást a nagyobb pártok népszerűségében. A cikk mellett közölt grafikonon látható, hogy a Fideszt a teljes népesség 36, a „választani tudó biztos szavazók” 53 százaléka támogatja.

Kiemelték, hogy a Jobbik támogatottsága a teljes népesség körében 10 százalékra süllyedt – a párt népszerűsége utoljára 2014 januárjában volt ilyen alacsony a Mediánnál. A biztos szavazók 16 százaléka támogatja a Jobbikot. A grafikonon látható adatok szerint az MSZP-re a teljes népesség 9, a választani tudó biztos szavazók 14 százaléka szavazna. A Demokratikus Koalíció (DK) támogatottsága a teljes népességen belül 6, a biztos szavazóknál 9 százalékos, az LMP-t mindkét mutató szerint három százalék támogatja, az Együtt kettő, illetve három százalékon áll.

Jelezték: több kis párt, így a Párbeszéd, a Liberálisok, a Munkáspárt és a Kétfarkú Kutya Párt is elérte a teljes szavazókorú népesség egy százalékának támogatását. Azt írták, közülük utóbbi esete a legérdekesebb: a rendszerkritikus párt szimpatizánsainak aránya a választani tudók 2 százaléka, ám egy „közeljövőben” tartandó választáson valószínűleg többségük nem járulna az urnákhoz. Huszonkilenc százalék válaszolt úgy, hogy nincs preferált pártja.

Kitértek arra is, hogy a pártpreferenciák mozdulatlansága ellenére a vezető politikusok népszerűségi rangsorában komolyabb átrendeződés figyelhető meg. Szeptemberhez képest több ellenzéki politikus kedveltsége is számottevő mértékben javult, a fő „nyertesek” Karácsony Gergely (Párbeszéd), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Molnár Csaba (DK) és Juhász Péter (Együtt).

Gyurcsány Ferenc kedveltsége 26 százalékos, amivel ugyan még mindig a népszerűségi lista alsó részében található, viszont utoljára kilenc éve (2007 novemberében) volt ekkora a támogatottsága. Rogán Antal népszerűsége viszont folyamatosan zuhan: szeptember óta 4 százalékpontot csökkent, de ha júniushoz viszonyítjuk, akkor már 10 százalékpontot.

A Medián közölte azt is, hogy szeptemberről novemberre újra nyílt az olló az ország irányát jónak, illetve rossznak érzékelők között: a szavazópolgárok 55 százaléka szerint a dolgok rossz irányba mennek, és csak 38 százalék gondolja jónak az irányt.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/106458

Ajánljuk még a témában